Чергове засідання вже традиційного семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень (Interdisciplinary Scientific Center Applied Research – ISCAR), що відбулося 18 жовтня цього року, проводилося в рамках виконання проєкту «Субнаціональна гендерна рівність: баланс цінностей ЄС та українських реалій» за програмою ЄС Еразмус+ з напрямку Жан Моне й було присвячене фемінітивам у суспільному бутті, українській літературі та українській мові.

001

У засіданні семінару взяли участь: доктори наук, професори та доценти Анна Дефорж, Сергій Михида, Ірина Сальник, Наталя Пасічник, Алла Растригіна, Тетяна Фурсикова, Юлія Ботузова, Людмила Чистякова, Олена Трифонова, Наталія Чередніченко, Ренат Ріжняк та кандидати наук доценти Катерина Акбаш, Ольга Рєзіна, Андрій Ткачук. Марія Лаврусенко, Ольга Крижанівська, Тетяна Нестеренко, Ганна Волчанська, Крім постійних учасників семінару присутніми були солідна група вчительок та вчителів комунального закладу "Ліцей "Науковий" Міської ради міста Кропивницького", а також магістрантки та магістранти спеціальності Середня освіта (Математика).

002

Спікерами семінару були доцентка кафедри дошкільної та початкової освіти Леся Кіндей та професор кафедри української мови та журналістики Сергій Михида. Модерував семінар професор Ренат Ріжняк.

Професор Сергій Михида у своїй емоційній та запальній промові яскраво представив образ жінки в літературі, починаючи від її ранніх джерел, що описували бутність княгині Ольги, до яскравих творів Ольги Кобилянської. Фемінне – то вільне, то має право вибору долі та вчинків.

Доцентка Леся Кіндей детально зупинилася на особливостях утворення та використання фемінітивів в українській мові (як в історичному плані, так і в сучасності). Мову творять люди, отже на неї дуже впливає соціум. Фемінітиви однозначно збагачують мову, і цим сприяють її розвитку.

003

В обговоренні виступили професорки Алла Растригіна та Наталя Пасічник, доцентка Ольга Крижанівська. «Українська мова належить до групи слов’янських синтетичних мов, для яких фемінітиви є характерними і звичними» – такий висновок зробили учасники семінару.

В чаті семінару протягом всього часу його проведення з’являлися схвальні коментарі присутніх щодо положень доповідей спікерів та зауваг в обговоренні.