23 листопада 2021 року відбувся семінар Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень, присвячений 100-річному ювілею Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Науковці ЦДПУ ім. В. Винниченка спілкувалися з гостями на платформі Meet. Учасники семінару поділилися цікавими спогадами про славетні сторінки історії нашого навчального закладу.

На семінарі були присутні професорки та професори Л.В. Клочек, Н.А. Калініченко, І.В. Сальник, Н.О. Пасічник, Ю.В. Харченко, М.І. Садовий, С.П. Михида, Р.Я. Ріжняк, доцентки та доценти А.В. Дефорж, К.С. Акбаш, О.В. Рєзіна, В.В. Нічишина, О.М. Трифонова, Л.О. Чистякова, В.М. Вовк, А.І. Ткачук. Почесним гостем семінару був професор З.Ю. Філер.

Учасників семінару привітала проректорка з наукової роботи професорка Л.В. Клочек, яка відзначила важливість участі науковців у дослідженні історії рідного університету.

001

Змістовними та різноманітними були доповіді присутніх. Доцентка А.В. Дефорж присвятила свій виступ професорці Надії Андріївні Калініченко, яка внесла вагомий вклад у розвиток української педагогіки та вітчизняної загальноосвітньої та вищої школи. Свого часу Надія Андріївна була директором знаменитої на всю країну Комишуватської школи, співпрацювала з видатним українським педагогом Василем Олександровичем Сухомлинським, зараз проводить дослідження в галузі педагогіки та технологій вивчення біології.

012013

Професор М.І. Садовий презентував викладачів кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності – І.К. Іпатова (першого завідувача), П.Г. Холявенка, О.І. Мініна, Б.Я. Дейчмана, А.М. Константінова, О.Т. Хромочкіна та інших. Микола Ілліч відзначив важливу роль у становленні кафедри та започаткування навчання технологій тодішніх ректорів нашого вишу Ф.Г. Овчаренка та О.Є. Поляруша.

002003004005006007008

Доцентка Л.О. Чистякова згадала про викладачів, які розбудовували педагогічний факультет – доцента Юрія Зіновійовича Крутя та доценту Ніну Олексіївну Головань – мудрих наставників, порадників, професіоналів високого класу і прекрасних людей.

009010011

Професор С.П. Михида висвітлив історію університетської магістратури, яка була започаткована наприкінці 1990-х років. Це сьогодні для нас організація навчання магістрів здається природним явищем, а розпочинати доводилося з перших варіантів організаційної документації, з несміливих кроків реальної організації навчального процесу, з консультацій з колегами зі всієї України.

021

Професорка Н.А. Калініченко присвятила свій виступ нашому знаменитому земляку, випускнику фізико-математичного факультету, директору Богданівської школи Івану Гуровичу Ткаченку – видатному українському педагогу, організатору інноваційних підходів у навчанні та вихованні школярів, Герою Соціалістичної Праці, Депутату Верховної Ради УРСР.

014

Присутні радо вітали гостя семінару професора Залмена Юхимовича Філера, який розповів про важливі сторінки своєї біографії. Віддаємо належне першому доктору та першому професорові післявоєнної історії фізмату, який своєю 30-річною працею на фізико-математичному факультеті кардинально змінив погляди керівництва та співробітників університету на важливість організації наукових досліджень, підвищення вимогливості до результатів навчання студентів, необхідність започаткування роботи аспірантури та докторантури в нашому виші.

020

Професор Р.Я. Ріжняк презентував повідомлення про становлення кафедри математики в 30-40-і роки ХХ століття та особливо наголосив на діяльності Марка Мойсейовича Лепського, Віктора Ілліча Коби, Абрама Наумовича Корсунського, Наума Яковича Прайсмана, які заклали наріжний камінь формування кадрового потенціалу майбутніх математичних кафедр.

015016017018019

Тематика виступів спричинила жваве обговорення. Безсумнівно, що засідання семінару, присвячені історії рідного вишу, слід періодично повторювати, розкриваючи нові імена та сторінки славної історії нашого педагогічного університету.