24 грудня 2019 року відбулося розширене засідання кафедри природничих наук та методик їхнього навчання ЦДПУ ім. В. Винниченка і науково-методичного семінару «Сучасні проблеми дидактики фізики», який традиційно проводиться кафедрою фізики та методики її викладання ЦДПУ ім. В. Винниченка. Засідання було присвячено висвітленню та обговоренню результатів дисертаційного дослідження у галузі дидактики фізики доцента Трифонової Олени Михайлівни. Перед початком роботи семінару проректор з наукової роботи ЦДПУ ім. В. Винниченка доктор філологічних наук, професор С.П. Михида тепло привітав учасників і побажав наснаги у роботі.

фото 1 фото 2

Голова засідання, завідувач кафедри фізики та методики її викладання, доктор педагогічних наук, професор С.П.Величко ознайомив присутніх з тематикою і надав слово доповідачу.

фото 3

Розглядалось дисертаційне дослідження на здобуття ступеня доктора педагогічних наук «Методична система розвитку інформаційно-цифрової компетентності майбутніх фахівців комп’ютерних технологій у навчанні фізики і технічних дисциплін». Здобувачка – докторант кафедри природничих наук та методик їхнього навчання ЦДПУ ім.В.Винниченка, кандидат педагогічних наук О.М. Трифонова, науковий консультант – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності М.І.Садовий.

В своїй доповіді Олена Михайлівна чітко описала актуальність, предмет, об’єкт, мету та завдання дослідження, розкрила основні етапи його виконання, проаналізувала результати та їх апробацію.

фото 4

Після завершення доповіді здобувачка відповідала на питання учасників семінару: докторів педагогічних наук С.П. ВеличкаО.В. ЄжовоїІ.В. Сальник, Я.В. Галети, М.В. АнісімоваН.В. Подопригори. Відповідаючи на питання доповідачка виявила ґрунтовне знання заявленої тематики, водночас відзначивши важливість поставлених питань та висловлених зауважень для покращення остаточного тексту дисертації.

фото 5 фото 6 фото 7

фото 8 фото 9 фото 10

З ґрунтовними зауваженнями та коментарями до представленої роботи виступили рецензенти:  доктор педагогічних наук, професор В.П.Вовкотруб та доктор педагогічних наук, професор В.А. Кушнір. Вони висловили думку, що незважаючи на зроблені зауваження, проголошені матеріали після доопрацювання й усунення виявлених недоліків можуть бути рекомендовані до подачі до спеціалізованої вченої ради як дисертаційне дослідження на здобуття ступеня доктора педагогічних наук.

фото 11 фото 12

У своєму виступі науковий консультант доктор педагогічних наук, професор М.І.Садовий високо оцінив представлені матеріали, наполегливу роботу здобувачки і подякував учасникам дискусії за висловленні зауваження, які допоможуть покращити текст дисертації.

Проректор з науково-педагогічної роботи ЦДПУ ім.В.Винниченка, кандидат хімічних наук, доцент Є.О. Клоц позитивно оцінив викладацьку діяльність О.М.Трифонової та впровадження у начальний процес результатів її дослідження.

фото 13 фото 14

У результаті обговорення доповіді голова засідання професор С.П.Величко запропонував учасникам прийняти рішення схвалити представлені матеріали та рекомендувати їх до подачі після доопрацювання й усунення виявлених недоліків до спеціалізованої вченої ради як дисертаційне дослідження на здобуття наукового ступеня доктора  педагогічних наук. Пропозиція була прийнята одноголосно.

Вітаємо здобувачку та її наукового консультанта із цим важливим кроком та бажаємо подальших успіхів у завершенні і успішному захисті дисертації.

Підготував доцент кафедри фізики та методики її викладання О.В. Волчанський