18 травня 2021 року з повідомленням на тему «Гендерні дослідження: теоретичні та прикладні аспекти» виступили зі спільною доповіддю професори Наталя ПасічникРенат Ріжняк та доцентка Катерина Акбаш, які були протягом 2015–2018 рр. учасниками виконання проекту Гендерні студії: крок до демократії та миру у сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями» за програмою ERASMUS+. Засідання семінару відбувалося за планом діяльності Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень.

001

Засідання відвідали проректор з наукової роботи професор С.П. Михида, професори А.В. Дефорж, Я.В. Галета, В.А. Кушнір, А.А. Манжула,  М.І. Садовий, І.В. СальникВ.Г. ГриценкоЮ.В. Харченко, доценти В.М. ВовкВ.В. Нічишина, О.В. Рєзіна.

002003004

Основні тези доповіді були такими:

- Поняття гендеру та гендерних досліджень.

- Теоретичні та прикладні аспекти дослідження гендерних відносин в соціально-економічній, освітній та політико-правовій сферах.

- Методи в гендерних дослідженнях. Застосування математико-статистичних методів.

- Застосування простих гендерних індексів у демографічних та соціальних вимірюваннях.

- Методологія адаптації складних гендерних індексів на субнаціональних рівень.

Доповідь викликала жваве обговорення у присутніх – представників різних галузей наук. Професор Я.В. Галета висловив припущення про аналогії в застосуваннях математико-статистичних методів в гендерних та педагогічних дослідженнях. Доцент В.М. Вовк звернув увагу на співвідношення наявних прав людини та існуючих державних політик у контексті гендерних стосунків. Професор С.П. Михида запропонував прокоментувати та детально означити поняття «прихований навчальний план» у контексті гендерної чутливості навчальної документації. Професорки Ю.В. Харченко та А.А. Дефорж звернули увагу на проблему оплачуваної та неоплачуваної праці жінок. Професор М.І. Садовий прокоментував відмінності у виборі майбутньої професії і кар’єри чоловіків і жінок.

005006007

Незабаром розширений варіант представлення доповіді «Гендерні дослідження: теоретичні та прикладні аспекти» буде розміщений у розділі «Анонси».

Обговорення доповіді пройшло плідно, у конструктивній та діловій обстановці. Всі присутні відмітили, що предмет доповіді є перспективним у контексті подальших досліджень.

008