45 років тому, у 1973 році у київському видавництві «Техніка» вийшла друком перша книга «Справочник по транзисторным радиоприемникам, радиолам и магнитолам» професора Миколи Вікторовича Анісімова.

001

З цієї нагоди 12 грудня 2018 року в обласній науковій бібліотеці імені Д. І. Чижевського відбулась презентація навчальних видань Миколи Вікторовича Анісімова – професора, доктора педагогічних наук, доктора філософії з професійної педагогіки Міжнародної академії проблем людини в авіації і космонавтиці, члена-кореспондента Аерокосмічної академії України, професора кафедри теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності ЦДПУ ім. В.Винниченка.

На науковий захід були запрошені викладачі та студенти закладів освіти міста, в яких тривалий час працював Микола Вікторович: Центральноукраїнського педагогічного університету імені Володимира Винниченка і Регіонального центру професійної освіти ім. О.С. Єгорова, а також громадських організацій «Будинок вчених Кіровоградщини» та «Кіровоградський обласний клуб “За правову державу”».

З вітальним словом до присутніх звернувся проректор з наукової роботи ЦДПУ ім. В. Винниченка, доктор філологічних наук, професор Сергій Павлович Михида. Він привітав М.В. Анісімова з 45-річчям в науці та побажав йому подальших успіхів в створенні нових книг. Сергій Павлович звернув увагу присутніх на той факт, що нині кількість докторів та професорів на фізико-математичному факультеті настільки висока, що студенти ставляться до цього як до звичайного явища, в той час як слід цінувати можливість спілкування з такими висококваліфікованими досвідченими фахівцями.

002

З доповіддю «Завдання та перспективи удосконалення підручників та навчальних посібників» виступив ювіляр М.В. Анісімов. Присутнім цікаво було дізнатись окремі факти, пов’язані з підготовкою першої книги. Автор надіслав рукопис у 16 видавництв, які відмовились її друкувати. Книга вийшла в світ у тоді ще молодому київському видавництві «Техніка» накладом 180 тисяч примірників, який виявився недостатнім для того, щоб задовольнити всі замовлення навчальних закладів, бібліотек та книгарень. На сьогоднішній день науковий доробок М.В. Анісімова вражає: опубліковано 216 друкованих праць, у тому числі 3 монографії, 59 навчальних посібників, з яких 1 підручник і 22 навчальних посібника під грифом міністерства освіти і науки України, 60 винаходів, 3 сертифіката і 1 міжнародний патент. 22 книги були виконані за замовленням держави. Загальний тираж книг ювіляра становить понад 3,3 мільйони примірників, які розійшлися у 56 країнах світу. Це література для підготовки фахівців з технологічних, педагогічних та електрорадіотехнічних професій, для вивчення обробки матеріалів та електротехніки, інформатики та креслення, охорони праці та безпеки життєдіяльності, стандартизації та наукових досліджень.

004005006007008009

Поділився Микола Вікторович і творчими планами, продемонструвавши макети нових книг.

010

В обговоренні виступили колеги та учні професора М.В. Анісімова. Про ефективність наукових праць в процесі навчання студентів розповів Садовий М.І. – професор, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності. Розглянув проблему необхідності та вибору створення викладачем підручників та посібників Ріжняк Р.Я. – професор, доктор історичних наук, декан фізико-математичного факультету. Досвідом практичного застосування підручників та посібників професора М.В. Анісімова поділились викладачі фізико-математичного факультету: Кононенко С.О. – кандидат педагогічних наук, доцентМанойленко Н.В. – кандидат педагогічних наук; Чинчой О.О. – кандидат педагогічних наук, доцентЄжова О.В. – колишній докторант професора Анісімова, а нині доктор педагогічних наук, доцент.

Бажаємо професору Миколі Вікторовичу Анісімову міцного здоров’я та творчої наснаги, які знадобляться йому для втілення його творчих та наукових задумів у реальність!

011012013014015016

Матеріал підготувала: доктор педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності Єжова О.В.