6 лютого 2016 року викладачі кафедри фізики та методики її викладання КДПУ ім. В. Винниченка в складі наукової делегації відвідали сонячну електростанцію, яка побудована в селі Іванівка (Новоукраїнський район, Кіровоградська область).

З великою зацікавленістю станцію оглянули академік НАПН України, доктор фізико-математичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри загальної та прикладної фізики Фізико-математичного інституту НПУ імені М.П.Драгоманова Микола Іванович Шут; доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри загальної та прикладної фізики, відмінник освіти України Людмила Юріївна Благодаренко; доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри фізики та методики її викладання, завідувач кафедри теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності Микола Ілліч Садовий; доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри фізики та методики її викладання Степан Петрович Величко; кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри фізики та методики її викладання Олена Михайлівна Трифонова; аспіранти кафедри фізики та методики її викладання Віктор Володимирович Слюсаренко та Людмила Павлівна Суховірська.

2

М.І. Шут, як автор підручників з фізики для загальноосвітніх шкіл, планує опрацювати інформацію про Іванівську сонячну електростанцію і помістити її у наступне видання «Фізика 8».

Сонячна електростанція побудована у селі Іванівка ще у 2012 році фермером Сергієм Борисовичем Омельяненком. Вона стала не лише джерелом екологічно чистої енергії для Новоукраїнського району, а й джерелом прибутку для самого фермера. Потужність станції становить 1,3 МВт. Станція складається з понад п’яти тисяч полікристалічних сонячних модулів по 250 Вт кожен. Модулі розташовані на металоконструкціях («столах») і під’єднанні до 40 інверторів.

3

За площею станція займає 2,7 гектара землі. Близько 30% використаних матеріалів та обладнання – місцевого виробництва. Сума вкладених у будівництво інвестицій близько 25 млн. грн. За 3 роки експлуатації сонячних батарей вдалося майже повністю її окупити, продаючи вироблену електроенергію споживачам.

4

С.Б. Омельяненко планує побудувати до кінця 2016 року ще одну сонячну електростанцію, яка буде мати потужність до 3 МВт.

5

Сьогодні сонячна енергетика стає актуальною як ніколи. Глобальні проблеми з енергоносіями, залежність нашої держави від імпортних вуглеводнів – все це змушує шукати нові джерела енергії, вкладати гроші у сонячні електростанції за зеленим тарифом.

Матеріал підготував доцент кафедри фізики та методики її викладання О.В. Волчанський