21 вересня 2021 року відбулося перше в цьому навчальному році засідання семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень. Воно було присвячене незвичайній, але дуже цікавій та порівняно новій для присутніх проблематиці. «Психопоетика як модель синтезу наук»,  – саме так сформулював тему свого виступу проректор з наукової роботи ЦДПУ ім. В. Винниченка професор Сергій Михида, який ще з початку 2000-х років в рамках літературознавчих досліджень «вияскравлював можливість створення психопортрету особистості митця».

001

Наукові розвідки вченого реалізувалися в захищену докторську дисертацію, монографію та публікації у вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях. Тож виступ був пронизаний професійними літературознавчими, психологічними та філософськими узагальненнями, автор поділився своїми поглядами на українську літературу ХІХ та ХХ століть. У центрі уваги було відображення у творчості митця його психологічних рис, зіставлення трагізму та величі героїв українських творів, інші яскраві штрихи психопортрету доби.

002

Засідання відвідали професори Анна Дефорж, Наталя Пасічник, Ренат Ріжняк, Микола Садовий, Ірина Сальник, Тетяна Фурсикова, Юлія Харченко та доценти Катерина Акбаш, Валентин Вовк, Ольга Рєзіна.

003

Предмет дослідження викликав жваве обговорення представників різних галузей наук. Професорку Юлію Харченко та доцента Валентина Вовка цікавило питання, чи збігається психопоетичний світ митця з його реальними психологічними особливостями. Професор Микола Садовий провів паралель з психологічним портретом педагога на прикладі діяльності нашого видатного земляка Василя Сухомлинського. Професор Ренат Ріжняк висловив припущення про можливість існування подібних досліджень в галузі музики, а Тетяна Фурсикова припустила такі ж можливості в царині образотворчого мистецтва. Професори Наталя Пасічник та Анна Дефорж торкнулися гендерних аспектів окресленої проблематики.

004

Обговорення доповіді було емоційним, але плідним і конструктивним.