24 лютого 2019 року відбувся ІІІ (обласний) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики. Цього року рік учасників олімпіади гостинно прийняв Державний вищий навчальний заклад «Кіровоградський будівельний коледж». Подаємо статистичні та змістовно-аналітичні результати її проведення.

До участі в олімпіаді були залучені учнів 8-11 класів  загальноосвітніх навчальних закладів Кіровоградської області. Згідно з квотою, на участь в олімпіаді було заявлено 103 учні, безпосередньо виконували роботи 92 учасника. Не зуміла доїхати лише команда Онуфріївського району.

У складі оргкомітету та журі олімпіади пліч о пліч з досвідченими освітянами області. активно працювали такі викладачі фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка:

Садовий М.І. доктор педагогічних наук, професор, голова журі;
Подопригора Н.В. доктор педагогічних наук, доцент, заступник голови журі;
Вовкотруб В.П. доктор педагогічних наук, професор – член оргкомітету;
Ріжняк Р.Я.   доктор історичних наук, професор – член оргкомітету
Трифонова О.М. кандидат педагогічних наук, доцент, член журі;
Чінчой О.О. кандидат педагогічних наук, доцент, член журі;
Волчанський О.В. кандидат фізико-математичних наук, доцент, експерт-консультант.

На урочистому відкритті учасників олімпіади привітали заступник директора з навчально-організаційної діяльності КЗ КОІППО ім. В. Сухомлинського В.М. Нудний (голова оргкомітету), методист науково-методичної лабораторії природничо-математичних дисциплін КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», кандидат педагогічних наук А.А. Дробін (заступник голови оргкомітету), декан фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка доктор історичних наук, професор Р.Я.Ріжняк (член оргкомітету), представники адміністрації Державного вищого навчального закладу «Кіровоградський будівельний коледж».

001002

Голова журі доктор педагогічних наук, професор М.І.Садовий ознайомив учасників з особливостями організації обласного етапу олімпіади, із специфікою оцінювання завдань теоретичного та практичного турів.

Після урочистого відкриття учасники олімпіади приступили до виконання завдань олімпіади. При складанні завдань ІІІ етапу було враховано рівень складності, зміст і структура завдань відповідного етапу, а також  ІV етапу олімпіад з фізики попередніх років. Традиційно змагання відбувались у два тури. У першому учасникам було запропоновано розв’язати ряд теоретичних завдань із різноманітних тем шкільного курсу фізики.  

003004

Після обідньої перерви учні виконували завдання практичного туру, які полягали в проведенні експериментів за допомогою наданого їм обладнання та опрацюванні результатів вимірювань.

005006

Зокрема, учні 8 класу мали за допомогою тільки вантажу відомої маси визначити  масу лінійки;

Учні 9 класу за допомогою тільки лінійки з міліметровими поділками визначали питомий опір дроту котушки, знаючи, що за підключення котушки до джерела постійного струму за напруги 4 В за 10 хвилин виділяється 1055 Дж теплоти.

Десятикласники визначали коефіцієнт тертя залізної гайки по сталевому стрижню, маючи у своєму розпорядженні:

  1. Штатив з муфтою.
  2. Сталевий стрижень (з відігнутим кінцем).
  3. Залізна гайка.
  4. Аркуш білого паперу.
  5. Аркуш копіювального паперу.
  6. Лінійка з міліметровими поділками.

Учні 11 класу повинні були побудувати графік залежності потужності Р, що споживається зовнішня частина електричного кола  від її опору струму  R та визначити внутрішній опір джерела r. Обладнання:

  1. Джерело постійного струму.
  2. Амперметр на 2 ампери.
  3. Градуйований реостат.
  4. Провідники.

Докладніше з умовами завдань можна ознайомитися за посиланням: http://pm-koippo.edukit.kr.ua/napryami_roboti/fizika/olimpiadi/.

За підсумками двох турів в результаті ретельної перевірки виконаних завдань журі визначило переможців ІІІ етапу олімпіади та кандидатів до участі у Всеукраїнському етапі.  

007008

Так за рішенням журі лауреатами дипломів І ступеня стали:

Чорна Валерія Миколаївна – учениця 11 класу Златопільської гімназії м. Новомиргорода;

Рибніков Даніїл Юрійович – учень 10 класу Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу (гімназія-інтернат – школа мистецтв);

Воронін Станіслав Валентинович – учень 9 класу навчально - виховного комплексу «Ліцей інформаційних технологій - спеціалізована школа ІІ ступеня» Олександрійської міської ради;

Яготін Назар Валентинович - учень 8 класу навчально - виховного комплексу «Ліцей інформаційних технологій  - спеціалізована школа ІІ ступеня» Олександрійської міської ради.

Названі переможці будуть представляти нашу область на Всеукраїнському етапі олімпіади.

Аналіз типових помилок, виявлених в роботах виконавців олімпіадних завдань дозволяє зробити такі висновки:

- для значного числа учасників виникають труднощі при необхідності використання в одній задачі знань з різних тем фізики;

- багато учнів не виконали завдання, що виходять за межі навчальної програми рівні стандарту;

- частина учнів стикається з труднощами при розв’язуванні задач через недостатній рівень математичної підготовки;

- багато учасників не можуть впевнено застосувати теоретичні знання при виконанні завдань практичного туру.  

Незважаючи на висловлені зауваження, можна відзначити, що ІІІ (обласний) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики пройшов організовано і досяг поставленої мети.

Тож вітаємо переможців та учасників олімпіади. Бажаємо учням та їх учителям подальших успіхів і творчих злетів!

Інформацію підготував доцент кафедри фізики та методики її викладання О.В.Волчанський.