У середині травня уся Україна святкує День вишиванки. З цієї нагоди до фізико-математичного факультету завітали журналісти із Суспільного телебачення Кіровоградщини, ведучий та редактор Творчого Об’єднання «Ранкова кава» Костянтин Шутенко та оператор Олександр Коростовський, які знімали сюжет для ранкової телепередачі. Журналісти поспілкувалися зі студентами спеціальності «Трудове навчання та технології», викладачами кафедри теорії й методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності про регіональні особливості традиційної вишивки й вподобання молоді щодо вишитого одягу та інше.

001

Абрамова Оксана Віталіївна повідомила, що студенти спеціальності Трудове навчання та технології вивчають традиції створення української вишивки та технології виготовлення вишивки ручним та машинним способом. Студенти власноруч виготовляють різноманітні швейні вироби, оздоблені вишивкою. Це столова білизна – серветки, рушники, одяг – сорочки, сукні та інше.

002

Чистякова Людмила Олександрівна представила вироби, оздоблені різними техніками вишивки, які студенти виготовили під час практичних занять з навчальної дисципліни «Народні ремесла». Розповіла про те, як студенти вивчають традиційну українську вишивку, досліджують старовинні зразки вишивального мистецтва, опановують різні техніки вишивання та види швів, яких налічується більше 200… Студентка 3 курсу спеціальності «Трудове навчання та технології» Лаврусенко Анна представила рушник, який почала вишивати на заняттях та розповідала про особливості виконання вишивки складними рушниковими швами.

003004

Професор Єжова Ольга Володимирівна презентувала проект «Українська вишивка на футбольному м’ячі», який було створено студентами під її керівництвом. М’яч виготовлений як збільшена копія футбольного м’яча і складається з 20 правильних синіх шестикутників та 12 правильних п’ятикутників білого кольору, оздоблених ручною вишивкою. При виборі узорів вишивок студенти проаналізували мотиви рушників та сорочок, притаманних різним регіонам України. Якщо розташувати кулю таким чином, щоб в центрі поля зору була вишивка центрального регіону, то зверху глядач побачить мотиви вишивок Наддніпрянщини та Полісся, зліва – Поділля, Галичини й Закарпаття, справа – Запоріжжя та східного регіону, а в самому низу – рисунки Причорномор’я та Криму.

005

Студенти старших курсів, після опанування традиційних способів виготовлення української вишивки створюють колекції сучасного одягу із використанням вишитих елементів ручним та машинним способом. Зокрема, студентка спеціальності Трудове навчання та технології Боса Тетяна створила авторську колекцію суконь «Rainbowofmood», яка виборола 2 місце у номінації Прет-а-порте на Міжнародному конкурсі дизайнерів Мода без кордонів 2018 (керівник – професор Єжова Ольга Володимирівна). Колекція суконь виконана з костюмних та легких шифонових тканин, оздоблена машинною вишивкою на машинці BrotherInnovis 770 E (Лабораторія автоматизованого оброблення текстильних матеріалів, кафедра теорії й методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності, фізико-математичний факультет).

006007

До свята вишиванки готуються також і викладачі фізико-математичного факультету, тож своє вбрання представила викладач Куценко Тетяна Володимирівна, яка була одягнена у костюм, який виготовлений у селі Розумівка Олександрійського району в 50-х роках ХХ століття.

Новину підготували Абрамова О.В. та Чистякова Л.О.