29 березня 2018 року на базі Смолінської ЗОШ № 1 успішно вже всьоме пройшов традиційний для учнів Маловисківського району Фізико-математичний марафон. Під час марафону шкільні команди з різних загальноосвітніх навчальних закладів Маловисківщини, які складаються з учнів 5-11 класів, справляються із завданнями, які потребують кмітливості, логічного мислення, уміння знаходити причинно-наслідкові зв’язки. Дистанція марафону розбита на станції – цього разу їх було 16. Причому, цьогорічний марафон був присвячений 100-річчю Академії наук України.

2

Тепер все по-порядку. До Фізико-математичного марафону підготовка велася ще з початку лютого місяця, коли фізматівська делегація (професори С.П. Величко та Р.Я. Ріжняк, доцент Л.В. Ізюмченко та завідувач лабораторії Д.В. Соменко) брала участь у семінарі вчителів фізики та математики Маловисківського району, що проходив у с. Велика Виска. Саме тоді від методиста Маловисківського районного відділу освіти С.М. Підручної та вчителя математики Мар’янівської ЗОШ В.О. Руденко поступила пропозиція щодо участі представників фізико-математичного факультету у організації та проведенні Фізико-математичного марафону. Однозначно, ми погодилися.

3

Закипіла робота. Слід було підготувати завдання для організації роботи двох станцій. Важливо було підготувати щось оригінальне та цікаве. І, очевидно, щось таке, чого не було раніше. Над цим працювали завідувач лабораторії кафедри фізики та методики її викладання Д.В. Соменко та старші викладачі С.О. Шлянчак (з кафедри інформатики та інформаційних технологій) та М.В. Гаєвський (з кафедри математики).

В результаті наша група підготовки справилася із завданням. Тематика завдань, які були представлені на двох станціях, була пов’язана з «цікавою фізикою» (текст завдання дивіться тут) та з шифруванням завдань з математики та інформатики (текст можна подивитися тут).

4

Сам марафон розпочався о 9 годині ранку, як і передбачалося організаторами. Люб’язно зустрічала гостей цього дійства чарівний директор Смолінської ЗОШ № 1 Т.В. Акстолевич. У процедурі відкриття марафону взяв участь декан фізико-математичного факультету професор Р.Я. Ріжняк, який протягом 10 хвилин подякував вчителям району за студентів фізико-математичного факультету, які навчалися у різних школах Маловисківського району. Вчителям приємно було почути про успіхи у змаганнях програмістів Віктора Туртуріки, про зайняте 2-ге місце на Всеукраїнській олімпіаді з математики Дар’ї Самойленко, про активістів Андрія Ярмоленка, Віталія Бородача та Андрія Туркульця (презентацію декана можна подивитися тут). А далі розпочалося змагання. 16 команд та 16 станцій. Кожна команда у кожній станції протягом 7 хвилин розв’язувала якусь цікаву проблему. Перехід між станціями – 1 хвилина. Відзначимо чітку організацію та дисциплінованість команд.

5

А що ж фізматівські станції? Учні були одностайними – нестандартність підходу їм сподобалася. Вони із захопленням та азартом збирали запропоновані Дмитром Соменком електродвигуни та розшифровували комп’ютерно-математичні загадки Миколи Гаєвського та Світлани Шлянчак.

Все закінчилося загальним збором команд. Нагородили переможців. Не залишилися без подарунків і ми – учні нам подарували символи Фізико-математичного марафону, організатори – найкращі експонати з виставки, що була присвячена Ювілею вітчизняної Академії наук.

6

Ми щиро вдячні організаторам та особисто Валентині Олександрівні Руденко за таку прекрасну можливість спілкування з креативною та активною молоддю. До нових зустрічей на фізико-математичних марафонах.

7891011