Завданнями проєкту «Субнаціональна гендерна рівність: баланс цінностей ЄС та українських реалій» за програмою ЄС Еразмус+ з напрямку Жан Моне передбачено викладання магістрантам факультету курсів з гендерного мейнстримінгу. Такі курси були заплановані на двох спеціальностях факультету математики, природничих наук та технологій. Дві групи студентів спеціальності 014 Середня освіта (Математика) (групи МІЕ21М та МА21М) вивчають курс за вибором «Методологічні основи гендерного мейнстримінгу». А студенти спеціальності 122 Комп’ютерні науки (група КН21М) вивчають курс за вибором «Гендерний аналіз, аудит та бюджетування». Викладачами обох курсів є учасники робочої групи проєкту SubGend Катерина Акбаш, Наталя Пасічник та Ренат Ріжняк.

Кожен навчальний курс складаються з трьох модулів. Модуль «Гендерний аналіз» (викладачка – доцентка Катерина Акбаш) містить 4 теми:

Тема 1. Гендерний аналіз як інструмент гендерного мейнстримінгу. Основи проведення гендерного аналізу у демографічній і соціальній статистиці.

Тема 2. Демографічні показники як основа гендерного аналізу

Тема 3. Гендерний аналіз соціально-економічної сфери

Тема 4. Міжнародні складні гендерні індекси. Методика регіональної адаптації.

Тут розглядаються методи створення інфографіки на прикладі показників демографічної гендерної статистики, використовуються різноманітні джерела отримання даних (міжнародні, національні, регіональні), аналітика карт, отримання динамічних рядів даних, групування даних, створення графіків, схем, створення короткої аналітики у вигляді інфографіки (у тому числі за допомогою сучасних інструментів для створення інфографіки).

001

Модуль «Гендерний аудит» (викладач – професор Ренат Ріжняк) також складається з 4-х основних тем:

Тема 1. Методологія гендерного аудиту: загальний огляд.

Тема 2. Проведення гендерного аудиту.

Тема 3. Семінари при проведенні гендерного аудиту.

Тема 4. Забезпечення зворотного зв’язку та звітності за результатами гендерного аудиту.

У змісті модуля – висвітлення задач гендерного аудиту, характеристика 12-ти основних тем для аналізу під час аудиту, визначення складових гендерного аудиту, правила проведення співбесід та навчальних семінарів з гендерного аудиту.

002

Завершальний модуль «Гендерне бюджетування» (викладачка – професорка Наталя Пасічник) передбачає ознайомлення студентів магістратури з такими темами: Сутність, принципи та базові поняття гендерно-орієнтованого бюджетування. Методологія та інструментарій гендерно-орієнтованого бюджетування. Обчислення витрат на цілі досягнення гендерної рівності. Ініціативи з гендерно-орієнтованого бюджетування на субнаціональному та місцевому рівнях в Україні.

Зміст модуля насичений частково теоретичним матеріалом, втім основну його частину складають практичні задачі та ситуації, алгоритми розв’язання яких знаходяться та пропонуються під час детального вивчення та дослідження.

003

У процесі викладання курсів учасники робочої групи крім широкого переліку матеріалів європейських колег та нормативних документів відповідних служб ООН використовують як власні напрацювання, так і результати досліджень, що проводяться в рамках функціонування Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень.

Навчання відбувається на платформі Google Classroom, куди й підвантажені всі необхідні матеріали для вивчення курсу: лекції, посібники, презентації й індивідуальні завдання.