Міждисциплінарний науковий центр прикладних досліджень, створений на фізико-математичному факультеті у грудні 2020 року, об’єднав науковців університету з різних галузей, з різними науковими інтересами, серед яких, зокрема, історія, філософія та соціологія науки, економічна історія та кліометрія, математико-статистичні методи в історичних дослідженнях та соціальних науках, квантитативна історія, історична інформатика тощо.

001

В рамках організації досліджень із застосування прикладних методів в соціології, політології, психології, педагогіці активно проводяться розвідки, пов’язані з розвитком регіональної гендерної статистики та гендерним аналізом у різних сферах соціальної статистики. Початок даних досліджень пов’язаний із роботою в проекті «Гендерні студії: крок до демократії та миру в сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями» 561785-EPP-1-2015-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP. В результаті виконання взятих у проекті зобов’язань учасники розробили навчальні плани та програми навчальних курсів за гендерною тематикою для  магістрантів спеціальності «Освітні, педагогічні науки» (освітня програма «Освітні вимірювання. Гендерні студії: науковий аспект»), розробили відповідні навчальні посібники (зокрема, Теоретико-прикладні основи гендерних досліджень, Кількісні методи у поведінкових науках, Вибіркові обстеження у психології, соціології та педагогіці) та забезпечили навчальними матеріалами курси на платформі дистанційного навчання університету (дивіться «Інформаційний лист»). Але інтерес до гендерної тематики на цьому не припинився, оскільки проблеми залишаються.

Чергове засідання учасників Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень якраз і буде присвячене гендерній тематиці. 18 травня 2021 року планується проведення семінару «Гендерні дослідження: теоретичні та прикладні аспекти». Доповідачами виступатимуть виконавці проекту «Гендерні студії: крок до демократії та миру в сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями» професори Наталя ПасічникРенат Ріжняк та доцентка Катерина Акбаш. Передбачається, що повідомлення спікерів охоплюватимуть таке коло питань:

  • застосування гендерних показників у демографічній та соціальній сферах;
  • регіональна адаптація показників гендерної рівності.