VIII фізико-математичний марафон, що проводиться з ініціативи вчителя математики Мар’янівської ЗОШ Руденко Валентини Олександрівни в школах Маловисківського району, стартував цього разу в Злинському НВК. Вже вдруге поспіль організатори запрошують до участі креативних та ініціативних викладачів фізико-математичного факультету. Цього разу разом з деканом факультету професором Р.Я. Ріжняком у Марафоні взяли участь викладачі В.В. Котяк, М.В. Гаєвський та Д.В. Соменко.

001

Вся ігрова суть Марафону полягала у змаганні команд на 15 станціях, які представляли собою окремі робочі місця для розв’язання чітко визначених задач з фізики, математики та інформаційних технологій. Тут були самі різноманітні завдання – на властивості природних явищ, на визначення оптичних властивостей рідин, на пошук оптимального шляху у математичних лабіринтах, на властивості планіметричних фігур та інші не менш цікаві задачі.

002

Викладачі фізико-математичного факультету підготували роботу 3-х станцій. Старший викладач кафедри інформатики та інформаційних технологій В.В. Котяк підготував задачу з програмування елементів робототехніки – його станція називалася «Майстер Йода». Старший викладач кафедри математики М.В. Гаєвський запропонував командам позмагатися на краще розгадування чарівних математичних ребусів – тому й станція названа була «Алладін». А  завідувач лабораторією кафедри фізики та методики її викладання Д.В. Соменко запропонував учням розмінувати «справжню бомбу», визначивши для цього код для перерізання «правильних» контактів. Його станція так і називалася – «Розмінування». Задачі, які пропонувалися нашими викладачами, були дещо складнішими від інших, але треба віддати належне підготовці команд – їх учасники показали хорошу командну гру і непогано справилися з нашими завданнями.

003

Такі змагання є досить корисними та важливими і для учнів, і для вчителів. Вони дають можливість виробити командний дух, створити реальні мотиви для навчання та засвоєння точних та природничих дисциплін у школі, організувати неформальне спілкування учнів та вчителів різних шкіл і, головне, утвердити знаннєві та інтелектуальні цінності.

004

Виграли, як і завжди, найсильніші. Цього разу – команда «Вектор» з Мар’янівської ЗОШ. Фізматівська делегація щиро привітала всіх переможців і запросила учнів до участі у предметних олімпіадах, що проводяться у педагогічному університеті, та до вступу на спеціальності фізико-математичного факультету.