21 травня 2018 року відбулася навчально-наукова екскурсія викладачів (д.пед.н. М.І. Садовийк.пед.н. О.М. Трифоновак.пед.н. О.В. Пуляк, к.пед.н. С.М. Богомаз-Назарова) та студентів фізико-математичного факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка до Чорнобильської зони відчуження.

2

Під час екскурсії її учасники мали змогу відвідати меморіал героям-чорнобильцям (АПК Чорнобильської АЕС), обвідний канал, оглядовий майданчик об’єкта «Укриття», м. Прип’ять (готель «Полісся», стадіон, школа, басейн, лікарня, головна площа міста, дитячий садок), об’єкт «Чорнобиль-2», м. Чорнобиль (меморіал «Тим, Хто врятував світ», парк Слави).

3

Проведені дослідження радіаційного фону показали, радіаційне забруднення зони не є рівномірним. Спостерігаються відносно «чисті» від радіації місця, але є території, радіаційний фон яких значно перевищує норму.

Безпечність екскурсії для її учасників була перевірена на двохрівневому дозиметричному контролі, який проходять всі, хто покидає зону відчуження.

4

Відвідування Чорнобильської зони в учасників екскурсії викликало суперечливі відчуття: це й захоплення втіленням у практику значних здобутків науково-технічного прогресу ХХ століття, це й сум від непоправної шкоди людям і природі від «мирного атому». Але не дивлячись на все природа перемагає будь-які помилки людини. Адже під час екскурсії ми побачили на місці «рудого лісу» гарні дерева, зустріли тварин, які успішно живуть і розмножуються у зоні відчуження. Особливо здивувала зустріч з табуном диких коней Пржевальського. Природа перемагає!

Інформацію підготувала доц. О.М. Трифонова

5678

Повний фотозвіт про екскурсію фізматівців дивіться на сторінці факультету у розділі Фотогалерея.