23 травня 2018 року на базі Обласного навчально-методичного центру сучасних технологій оцінювання якості освіти (у відділі зовнішнього незалежного оцінювання) при КЗ «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» (м. Кропивницький) працювала регіональна робоча експертна група з метою підготовки висновків щодо значень порога «склав/не склав» та для здійснення відповідної експертної оцінки завдань сертифікаційної роботи зовнішнього незалежного оцінювання з математики.

До роботи були залучені викладачі фізико-математичного факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, а саме: доцент кафедри математики, кандидат фізико-математичних наук Ізюмченко Людмила Володимирівна та доцент кафедри прикладної математики, статистики та економіки, кандидат педагогічних наук Яременко Людмила Іванівна. Також у роботі експертної групи брали участь одні з кращих вчителів математики Кіровоградщини, переможці конкурсу «Учитель року» Свириденко Олена Леонідівна – учитель математики Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу (гімназія-інтернат-школа мистецтв) та Курлова Оксана Михайлівна – учитель математики Первозванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Кіровоградської районної ради Кіровоградської області.

Експерти працювали дуже швидко й злагоджено, спираючись на багатий власний досвід оцінювання якості учнівських робіт, та завдяки професіоналізму й умілим організаторським діям завідувача відділу зовнішнього незалежного оцінювання Бутенко Ліни Миколаївни.

2

На фото: Свириденко О.Л., Курлова О.М., Ізюмченко Л.В., Яременко Л.І.

Інформація про висновки всіх регіональних експертних груп (їх працювало більше 100) та обґрунтування щодо встановлення певного значення порога «склав/не склав» за методом Ангоффа-Беука буде подано на розгляд експертній комісії з питань визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання при Українському центрі оцінювання якості освіти. Під час засідань експертної комісії буде проаналізовано підготовлені робочою групою матеріали та ухвалено рішення про встановлення значень порога «склав/не склав» з кожного навчального предмета (у т.ч. й з математики). На основі встановлених експертною комісією значень порогів «склав/не склав» буде сформовано таблиці відповідності тестових балів оцінкам за шкалою 100–200 балів.

Засідання експертної комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти з визначення порога «склав/не склав» з математики відбудеться до 14 червня 2018 року. Результати тестування з цього предмета буде розміщено на інформаційних сторінках учасників до 15 червня.

Абітурієнти, які хочуть самостійно визначити кількість набраних тестових балів з математики, можуть скористатися схемами нарахування балів за виконання завдань, а також критеріями оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю (http://testportal.gov.ua/correcthmath/).

Схему оцінювання завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю з математики, ухвалену на засіданні предметної фахової комісії з математики при Українському центрі оцінювання якості освіти, оприлюднено у розділі «Предмети ЗНО/Математика/Правильні відповіді».

Учасники тестування, які не подолають поріг з певного предмета, не зможуть подати результат зовнішнього оцінювання з нього під час вступу до закладів вищої освіти. Усі абітурієнти, результати яких будуть не нижчими за пороговий бал, отримають оцінку за шкалою 100–200 балів і матимуть право брати участь у конкурсному відборі на навчання у закладах вищої освіти.

Для навчання на спеціальностях фізико-математичного факультету треба подати результати сертифікатів ЗНО:

3