25 років тому, а саме 18 березня 1993 року вперше було проведено зустріч науковців на семінарі «Математика, її застосування та викладання» у стінах нашого вузу. Його провів професор Волков Юрій Іванович, який цього ж року почав працювати у Кіровоградському державному педагогічному університеті та керує семінаром до цього часу. Наукові результати учасників засідань друкуються у науковому збірнику нашого університету «Наукові записки. Серія: Математичні науки». За всі роки існування семінару на його слухання приходили викладачі нашого факультету (особливо кафедра математики та кафедра прикладної марематики, статистики та економіки), Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету та Центральноукраїнського національного технічного університету, а також приїжджали викладачі з інших міст. Найактивнішими доповідачами були Романов Володимир Олександрович, Волков Юрій Іванович, Філєр Залмен Юхимович та Кузнєцов Сергій Тихонович.

2

21 березня 2018 року відбулось 250-те – ювілейне засідання семінару «Математика, її застосування та викладання». Доповідачем був засновник семінару – професор кафедри математики, доктор фізико-математичних наук Волков Юрій Іванович – з доповіддю на тему «Про квантове числення». Розповів, що у q-численні існують q–біном, q-похідна, q-інтеграл. Показав аналоги з квантовим численням відомих формул, функцій, інтегралів, рядів: формула Гаусса, біном Ньютона, ряд Тейлора, sin, cos та багато інших.

3

Присутніх було 14 осіб, які із зацікавленням слухали доповідь та перевіряли правильність q-формул, пропонували аналоги, які ще не були озвучені. Найактивнішими були Романов В.О., Філєр З.Ю., Вороний О.М. та Акбаш К.С..

4

Наступне засідання семінару відбудеться 4 квітня 2018 року о 14.10 у 205 аудиторії. Буде виступати кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри прикладної математики, статистики та економіки Акбаш Катерина Сергіївна з доповіддю на тему «Методологія розрахунку складних гендерних індексів для аналізу гендерного розвитку та нерівності країн». Запрошуються всі бажаючі.