Ще в далекому 1998 на фізико-математичному факультеті (нині факультет математики, природничих наук та технологій) було започатковано конкурс «Палітра моди», як звітний показ робіт студентів та студенток спеціальності «Середня освіта (Трудове навчання та технології)». Під час заходу здобувачі демонстрували власноруч виготовлені колекції швейних виробів, аксесуарів, головних уборів, одягу тощо.

Засновницею цього конкурсу була викладачка кафедри загальнотехнічних дисциплін та методики трудового навчання (нині – кафедра технологічної та професійної освіти) Ольга Єжова, яка зараз працює професоркою Київського національного університету технологій та дизайну.

За період існування творчий конкурс набув популярності й став традиційною і видовищною частиною Тижня факультету. Поступово Конкурс переріс із звичайного звітного показу здобутків студентів у справжнє шоу талантів, у якому брали участь школярі закладів загальної середньої освіти, а також вокальні, інструментальні та хореографічні колективи нашого міста. На жаль, 2020 року через початок пандемії  провести конкурс не було можливості. Але вже наступного року було прийнято рішення провести конкурс та розширити номінації, що дало можливість здобувачам продемонструвати свої творчі здібності в інших напрямах. З огляду на безпекову ситуацію, 2021 року було запропоновано провести в онлайновому форматі конкурс «Палітра талантів», увести окрему конкурсну категорію для учнів, запровадити нові номінації конкурсу, зокрема, для демонстрації виробів декоративно-ужиткового мистецтва, дизайну декору в інтер’єрі, кулінарного мистецтва, 3-D технологій тощо, та започаткувати онлайн-формат для відбіркового етапу конкурсу. Ініціаторкою запровадження конкурсу в оновленому форматі виступила викладачка Оксана Абрамова. Ідею було підтримано та закріплено у Положенні про онлайн-конкурс творчих робіт «Палітра талантів», яку розробила робоча група у складі доценток Людмили Чистякової, Оксани Абрамової, Ольги Пуляк під керівництвом декана факультету математики, природничих наук та технологій Тетяни Фурсикової. Організатором конкурсу виступила кафедра технологічної та професійної освіти факультету математики, природничих наук та технологій. Метою конкурсу є виявлення творчих особистостей, популяризація усіх напрямків дизайну та декоративно-ужиткового мистецтва, взаємообміну та взаємозбагачення культурними та національними традиціями, виявлення й заохочення новаторських ідей молоді у створенні оригінальних проєктів, поширення їх у суспільстві засобами соцмереж.

Цього року перший етап конкурсу стартував на початку квітня. Учасники конкурсу розміщували фото власноруч створених виробів у соцмережах Facebook, Instagram із хештегом конкурсу #палітраталантів2023цду або надсилали організаторам конкурсу для розміщення у соцмережах у групі факультету.

15 травня 2023 року відбулося засідання журі на якому було визначено переможців конкурсу. Конкурсанти змагалися за двома категоріями «Аматори та учні» й «Студенти та майстри» у номінаціях «Одяг та аксесуари», «Вироби декоративно-ужиткового мистецтва», «Дизайн декору в інтер’єрі», «Кулінарне мистецтво», «3 D друк» тощо. Журі конкурсу відслідковувало роботи учасників в соцмережах за зазначеним хештегом. На  конкурс було подано 243 роботи учнів, студентів закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної та вищої освіти Кіровоградської області: Комунальний заклад «Ліцей «Науковий» Міської ради міста Кропивницького»; Комунальний заклад «НВО І-ІІІ ступенів «Мрія» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області», Центр естетичного виховання «Росток», гурток «Художня вишивка»; Комунальний заклад «Ліцей «Європейська освіта» Кропивницької міської ради»; Комунальний заклад «Гірнича гімназія Кропивницької міської ради»; Комунальний заклад «Подільська гімназія Кропивницької міської ради»; Комунальний заклад «Кущівська гімназія міської ради міста Кропивницького»; Помічнянський центр дитячої та юнацької творчості; Комунальний заклад «Полтавська загальноосвітня школа I-III ступенів Компаніївської селищної ради»; Комунальний заклад «Михайлівський ліцей» Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, Гурток «Палітра»; Центр дитячої та юнацької творчості ім.О. Шакала, м. Олександрії, гурток «Текстильна лялька»; Регіональний центр професійної освіти ім. О.С. Єгорова та ін. Журі конкурсу, до складу якого увійшли викладачі факультету математики, природничих наук та технологій і студенти, оцінювали роботи учасників та учасниць конкурсу та визначили переможців – 50 % за найбільшою кількістю «лайків» від користувачів соцмереж під публікацією проєкту у Facebook та Instagram й другу половину – за підсумками проведеного оцінювання робіт відповідно до визначених критеріїв у Положенні про конкурс.

17 травня 2023 року в приміщенні Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка відбулася фінальна частина конкурсу «Палітра талантів – 2023». Ведучими конкурсу стали Олександра Меренкова (група ПО19Б) та Андрій Милий (група МФ21Б).

З вітальним словом до присутніх звернулися проректор з наукової роботи університету Лілія Клочек та декан факультету математики, природничих наук та технологій Тетяна Фурсикова.

У яскравому шоу-дефіле було представлено дев’ять творчих колекцій одягу від студенток різних років випуску та груп спеціальностей Середня освіта (Трудове навчання та технології) та Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості), які були виконані під керівництвом викладачок Оксани Абрамової, Тетяни Куценко, Людмили Чистякової та Тетяни Хріненко. Глядачі також мали змогу насолодитися хореографічними, вокальними номерами студентів Максима Мелешка (група КН22Б), Дар'ї Чулкової (група ІНФ19Б), Олени Дерман (група ТУР22Б) та інших й прослухати чуттєве декламування власне складеного вірша Катериною Приходько (група БХ20Б), яке не залишило байдужими глядачів конкурсу.

До університету завітали переможці конкурсних робіт, які отримали дипломи, подарунки та сувенірну продукцію. Керівникам творчих робіт організатори вручили подяки за підготовку учасників конкурсу.

Переможці конкурсу категорії «Аматори та учні»:

– номінація «Вироби декоративно-ужиткового мистецтва», 1 місце –  Богдан  Бабченко (Помічнянський центр дитячої та юнацької творчості, керівник – Вікторія Бондаренко), 2 місце – Ірха Мілєна (Комунальний заклад «НВО І-ІІІ ступенів «Мрія» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області», керівник – Тетяна Краснощеченко).

– номінація «Дизайн декору в інтер’єрі», 1 місце – Павло Білоножко (Комунальний заклад «Подільська гімназія Кропивницької міської ради», керівник – Алла Біденко) та Анастасія Козлова (Центр дитячої та юнацької творчості ім.О. Шакала, м. Олександрії, гурток «Текстильна лялька», керівник – Інна Гречанюк); 2 місце – Дар'я Онуфрак (Комунальний заклад «Полтавська загальноосвітня школа I-III ступенів Компаніївської селищної ради», керівник – Оксана Онуфрак) та Ліза Пересада (Комунальний заклад «Кущівська гімназія міської ради міста Кропивницького», керівник – Катерина Годованець); 3 місце – Єлисей Мєдвєдєв (Комунальний заклад «Гірнича гімназія Кропивницької міської ради», керівник – Алла Полунчукова), Шиняєва Діана (Комунальний заклад «Михайлівський ліцей» Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, Гурток «Палітра», керівник – Наталія Мартіросян) та Ярослава Мельник (Комунальний заклад «Ліцей «Науковий» міської ради міста Кропивницького», керівник – Олена Дем’яненко).

– номінація «Кулінарне мистецтво», 1 місце – Єлизавета Панасенко (Регіональний центр професійної освіти ім. О.С. Єгорова, керівник – Світлана Катана); 2 місце – Світорада Остапчук (Комунальний заклад «Ліцей «Європейська освіта» Кропивницької міської ради», керівник – Лариса Пич) та Ярослав Колорей (Регіональний центр професійної освіти ім. О.С. Єгорова, керівник – Світлана Катана).

– номінація «Одяг та аксесуари», перемогла Аріна Дорул (Комунальний заклад «НВО І-ІІІ ступенів «Мрія» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області», керівник – Тетяна Краснощеченко).

– номінація «3 D друк», переміг Серафим Островський.

Для нагородження у категорії «Студенти та майстри» запросили студентів та випускників спеціальностей Середня освіта (Трудове навчання та технології), Професійна освіта «Технологія виробів легкої промисловості) та Професійна освіта (Цифрові технології).

Переможці конкурсу категорії «Студенти та майстри»:

– номінація «Дизайн декору в інтер’єрі», перемогла – Олена Батай.

– номінація «Одяг та аксесуари»: 1 місце – Маргарита Дем’яненко; 2 місце – Єлизавета Берегуленко; 3 місце – Алла Молдавану.

– номінація «Кулінарне мистецтво»: 1 місце – Юлія Іваниця; 2 місце – Лариса Литвин.

Активну участь у підготовці конкурсу взяли студенти факультету математики, природничих наук та технологій. Так, студенти груп ТН20Б та ЛП21Б, у межах вивчення дисципліни «Організація конкурсів в галузі» розробили чек-лист конкурсу й коротке та повне оголошення про конкурс, розповсюджували інформацію про конкурс в соцмережах та розміщували роздруковану інформацію на дошках оголошень в закладах освіти, продукували ідеї для відзначення учасників конкурсу, проводили постійний моніторинг та оцінку проєктів. Зокрема, студентка Ірина Ліснича (група ТН20Б) була авторкою малюку логотипу конкурсу на короткому оголошенні, а студент цієї ж групи Владислав Губар був членом журі конкурсу. Макет для виготовлення сувенірної продукції конкурсу виконали студенти Віталій Хомич та Богдан Шершень (група КТ19Б). Ольга Баглій (група ХБ19Б) підготувала сценарій для фінального концерту.

Для демонстрації колекцій одягу проводилися тренування дефіле та репетиції показу моделей під керівництвом викладачок кафедри технологічної та професійної освіти Ольги Пуляк і Наталі Мироненко, а також представниць студентського самоврядування Дар’ї Решетнікової та Олександри Меренкової. Моделями на показі стали студентки факультету: А. Албот (група ПН 22 Б); С. Гаврюшина, Д. Скрипник, В. Сотнікова (група М 22 Б); М. Дем’яненко, А. Молдовану, Н. Кім (група ТН 22 Б); М. Бабаліч (група МФ 21 Б); Н. Черненко (група ІНФ 21 Б); А. Копиця (група ФА 20 Б); О. Ковальчук (група ІНФ 20 Б); Р. Тупчієнко (група МІ 20 Б); А. Тєльна (група БХ 19 Б). Стилістками у демонстрації колекцій одягу були студентки А. Голубець, А. Рябченко, В. Стасик (група ЛП 21 Б).

Вітаємо переможців конкурсу та їх керівників!

12345671081415911121316171819202122232425262731342829303233353637383940

Дякуємо учасникам за яскраве представлення творчих робіт та внесок у популяризацію творів дизайну, декоративно-ужиткового мистецтва, культурних та національних традицій нашої країни!

Висловлюємо вдячність викладачам та співробітникам факультету Тетяні  Фурсиковій, Олені Трифоновій, Миколі Садовому, Оксані Абрамовій, Тетяні Куценко, Сергію Кононенку, Наталії Мироненко, Ользі Пуляк, Сергію Рябцю, Дмитру Соменко, Людмилі Чистяковій, Олександру Щирбулу, Надії Остапчук, Віті Марченко, Тетяні Хріненко та  студентам за підготовку та  проведення конкурсу «Палітра талантів – 2023»!

Інформацію підготували О. Абрамова, О. Пуляк, Д. Решетнікова