На кафедрі інформатики та інформаційних технологій триває просвітницько-профорієнтаційна робота зі школярами та учнями коледжів. Відкриття Лабораторії мікроконтролерів та робототехніки, окрім пізнавальних функцій, дає неабиякі можливості для презентації спеціальностей факультету і підсилення профорієнтаційної роботи серед майбутніх абітурієнтів.

9 травня відбулась зустріч викладачів кафедри з учнями Кропивницького фахового будівельного коледжу. Завідувачка кафедри Світлана Шлянчак ознайомила гостей зі спеціальностями кафедри, розповіла про особливості навчання за освітніми програмами «Комп’ютерні науки», «Інформаційні системи та технології. Штучний інтелект», «Середня освіта (Інформатика та робототехніка)».

Звичайно, основним майданчиком для зустрічі були дві локації: Лабораторія Мікроконтролерів  та Робототехніки та Музей Історії Техніки.

У лабораторії учні вивчили принципи роботи обладнання, яке представлено наборами на базі мікроконтролерів Micro:bit та платформи Arduino, ознайомились з функціонуванням 3D принтера, який створює сучасні 3D моделі різних об’єктів. Особливе захоплення у відвідувачів викликала демонстрація нашими студентами власних проєктів, які вони реалізували під керівництвом доцента Олександра Баранюка і викладачки Людмили Ганенко. Учасники мали змогу також покерувати робототехнічними пристроями.

Потім гості з коледжу відвідали музей історії техніки, де для них доцент Олександр Баранюк провів захопливу екскурсію. Від сучасних ІТ-технологій учні занурились у цікаву мандрівку минулого обчислювальної техніки, побачили як відбувався процес становлення та розвитку ОТ: від домеханічних та механічних обчислювачів до електронних обчислювальних машин різних поколінь, від звичайних та програмованих калькуляторів до персональних ЕОМ різних років випуску та комплектації, ноутбуків, як змінювались носії інформації різного принципу дії. І, звичайно ж, дотепні історії з особистого досвіду екскурсовода, пов'язані з використанням обчислювальних пристроїв у минулому!

168363769999916836377841301683637784144photo 2023 05 10 16 17 22photo 2023 05 10 16 17 42photo 2023 05 10 16 18 03

Радо чекаємо на відвідувачів!

Особлива подяка незмінним помічникам кафедри – студентам Андрію Ткаченку та Дар’ї Решетніковій (студенти 3 курсу спеціальності Середня освіта (Інформатика)), Наталі Черненко та Сергію Котельнікову (студенти 2 курсу спеціальності Середня освіта (Інформатика)), Максиму Мелешку (студент 1 курсу спеціальності Комп’ютерні науки)!

Підготувала доцент кафедри інформатики та ІТ Олена Присяжнюк