На відкритті лабораторії Програмування мікроконтролерів та робототехніки було багато цікавих демонстрацій студентів і викладачів.

Умовно демонстрації можна об’єднати у два блоки.

До першого блоку слід віднести проєкти, реалізовані на базі  мінікомп’ютера  Micro:bit. Micro:bit являє собою невеликий програмований комп'ютер, покликаний надихнути дітей і молодь на вивчення програмування та електроніки у практичній та захопливій формі. Це одноплатний мінікомп’ютер, оснащений процесором і флешпам’яттю, який має індивідуально програмовані входи та виходи, кнопки,  що робить його функціональним невеликим пристроєм. Він сумісний з багатьма безоплатними онлайн редакторами коду, розробленими для різних рівнів знань різними мовами програмування.

В межах цього блоку було представлено:

  1. Робот Maqueen з ультразвуковим датчиком, який реагує на перепони.

перепони

  1. Робот Maqueen, керування яким здійснюється за допомогою пульта управління.

пульт1

  1. Робот Maqueen Plus з камерою HuskyLens, який демонструє зчитування даних з карток та реагує на зображення. Причому реакція робота різна: на деякі зображення він реагує звуком, від деяких тікає).

розпізнавання1розпізнавання2

  1. Робот MECANUM, який управляється за допомогою додатку, встановленого на телефон.

робот з телефону

  1. Розумний будинок з управлінням додатка, встановленого на телефон. Ця модель оснащена датчиком температури та вологості, датчиком руху, датчиком пари (дощу), модулем RGB, аналоговим газовим датчиком, сонячною батареєю, LCD екраном, вентилятором та іншим.

демо1розум дім2розум дім3

Система розумного дому, як модель комфортного життя за допомогою сучасних технологій  викликала особливе захоплення у глядачів. За допомогою зазначених сенсорів цю систему можна застосовувати для вимірювання температури, вологості та концентрації легкозаймистих газів у будинку, а також відчиняти та зачиняти двері та вікно. Крім того, вся зібрана з сенсорів інформація може відображатися на LCD 1602 в режимі реального часу, доступному для перевірки та моніторингу через смартфони. Смартфон встановлює зв’язок з будинком через блютуз. Система підтримує такі варіанти живлення: сонячною енергією, через акумулятор,  через кабель USB.

У блоці 2 були представлені проєкти, реалізовані на платформі Arduino. Arduino – це відкрита програмована апаратна платформа для роботи з різними фізичними об’єктами, являє собою плату з мікроконтролером, а також спеціальне середовище для написання програмного забезпечення мікроконтролера. В рамках блоку 2 продемонстровано:

  1. Визначення вологості ґрунту з виведенням відсоткових значень на дисплеї.

демо грунтдемо грунт1грунт2

  1. Триколісна платформа з двома ведучими і одним пасивним колесом. Має драйвер двигунів, датчики пройденого шляху та радіо модуль Bluetooth. Керування здійснюється з Android-додатку.

Триколісна платформаТриколісна платформа 2

  1. Домашня метеостанція з датчиками освітленості, температури, вологості повітря та вогню. Система має засоби сигналізації про наявність вогню – звуковий та світловий сигнали.

демо 3розум дім1демо розум дім

  1. Роботизована рука, яка переносить об’єкти з одного місця в інше.

рука1рука2

Кафедра інформатики та інформаційних технологій запрошує усіх охочих до співпраці в нашій лабораторії!

Сподіваємось, вона стане платформою для тих, хто хоче навчатися, розвиватися, знаходити однодумців та колег, реалізовувати власні ідеї і стартапи!

Підготувала доцент кафедри інформатики та ІТ  О.В.Присяжнюк