Запровадження дистанційної освіти не стало на заваді проведенню занять викладачами у різноманітних цікавих для студентів формах з використанням засобів дистанційного зв’язку. Але для проведення таких занять викладачам теж потрібно навчатися.

Доцентки кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності Оксана Абрамова та Ольга Пуляк проходять навчання з метою підвищення кваліфікації за освітньою програмою «Школа інформування та комунікації», що проводиться в рамках проєкту «Підвищення інформаційно-комунікаційного потенціалу ОГС Східної та Центральної України» й реалізується за фінансової підтримки National Endowment for Democracy (NED). 

Основними питаннями, які наші викладачки опановують під час навчання, є ключові принципи, що допомагають розвивати комунікацію. Робота зосереджується на міжособистісних комунікаціях, спрямовується на розвиток таких компетенцій, як спостережливість, активне слухання та фактичне мислення. Також слухачки отримують нові навички, знання й уміння роботи в онлайн режимі, опановують методику проведення дистанційних занять за допомогою сучасних інструментів: ознайомлюються із широкими можливостями сервісу Zoomе (створення опитувальників під час онлайн-заняття, робота в малих групах за допомогою об’єднання здобувачів у різних сесійних залах); використовують онлайн-дошку Miro для спільної віддаленої роботи тощо. Одночасне поєднання даних інструментів допомагає включитися усіх учасників у процес та робить проведення онлайн занять інтерактивними, навіть за дистанційних умов.

Викладачки активно запроваджують в освітній процес отримані знання та інструменти для розвитку навичок професійних комунікаторів, які необхідні студентам для подальшої професійної діяльності.

Так, використовуючи сервіс Zoomе та онлайн-дошку Miro 2 квітня 2021 року Пуляк Ольга Василівна провела заняття з навчальної дисципліни «Управління персоналом» зі студентами спеціальності Професійна освіта на тему «Ефективність управління персоналом».

001002

Також активно використовуючи ці ресурси 5 квітня 2021 року Абрамова Оксана Віталіївна провела онлайн заняття із навчальної дисципліни «Сучасні освітні технології у викладанні трудового навчання та технологій» для магістрів спеціальності Середня освіта (Трудове навчання та технології) групи ТН20М: практичне заняття «Групова взаємодія-інтеракція на уроках технологій» і лекцію на тему «Конструктори сайтів – створення контентного проєкту».

003004005

9 квітня викладачки провели інтегроване заняття у формі тренінгу з дисциплін «Управління персоналом» та «Методика професійного навчання» з формування Soft skills студентів для груп ПО19Б, ЦТ20Б-С, КТ19Б, ПО20Б-С та ПО18Б. Тема тренінгу «Тайм-менеджмент у професійній діяльності».

006

Студенти навчалися працювати у групах, презентувати свої результати на онлайн-дошці, розподіляти час керівника з урахуванням основних правил планування робочого часу. Також студенти на конкретному кейсі вивчали та знайомилися із методикою проведення уроку-тренінгу у онлайн форматі в рамках занять з навчальної дисципліни «Методика професійного навчання».

007008

Студенти та викладачі отримали позитивні враження та емоції від такої співпраці. Заняття пройшло активно та динамічно. Під час рефлексії здобувачі позитивно відгукувалися про проведені тренінги та висловили бажання й надалі працювати у таких форматах.

Викладачі постійно підвищують кваліфікацію та вже неодноразово брали участь у подібних заходах, підсумки яких аналізуються, а результати упроваджуються у освітній процес на фізико-математичному факультеті.