10 березня 2021 року викладачі та студенти фізико-математичного факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка стали активними учасниками регіональної зустрічі рад молодих вчених Кіровоградщини та Ради молодих учених при МОН України.

РМВ при МОНУ проводить серію регіональних зустрічей з молодими вченими України. 10 березня 2021 року відповідна зустріч відбулася і на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, яка об’єднала молодих вчених Кіровоградщини.

001

Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України — консультативно-дорадчий орган, створений з метою сприяння реалізації конституційних прав молодих учених щодо їх участі у формуванні та реалізації державної політики у сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності. РМУ при МОН є правонаступником Ради молодих учених при Державному агентстві з питань науки, інновацій та інформатизації України (Держінформнауки України). Більш детально з діяльністю Ради молодих вчених при МОНУ можна ознайомитися за посиланням: https://mon.gov.ua/ua/ministerstvo/pro-ministerstvo/doradchi-organi/rada-molodih-uchenih . Здійснювати комунікацію з РМВ при МОНУ можна за допомогою електронної пошти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Під час зустрічі на Кіровоградщині молодим вченим була презентована виставка результатів діяльності студентів спеціальностей: 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології) та 015 Професійна освіта (Комп’ютерні / цифрові технології), яка стала їхньою візитівкою. Студенти Мітяй Владислав (спеціальність: 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології); Апанасєвич Богдан, Залевський Андрій, Головченко Вікторія (спеціальність: 015 Професійна освіта (Комп’ютерні технології) охоче ділилися досвідом створення експонатів виставки та особливостями їхнього використання в освітньому процесі.

002

Порядок денний зустрічі рад молодих вчених Кіровоградщини та Ради молодих учених при МОН України представлений такими питаннями:

1. Презентація діяльності РМУ при МОН України;

2. Презентація діяльності рад молодих вчених Кіровоградської області;

3. Обговорення можливостей і викликів у діяльності рад молодих вчених та молодих вчених зокрема.

Офіційна частина зустрічі розпочалася з привітання учасників проректором з наукової роботи Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, доктором філологічних наук, професором Сергієм Павловичем Михидою. Далі слово взяла Олеся Петрівна Ващук – доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри криміналістики Національного університету «Одеська юридична академія», Голова Ради молодих учених при МОН України. Вона виступила з доповіддю на тему «Рада молодих учених при МОН України – консультативно-дорадчий орган Міністерства освіти і науки України», де були висвітлені основні функції РМВ, окреслені пріоритети діяльності та проекти (презентація МОНУ).

003

Наступним етапом зустрічі стали презентації результатів діяльності РМВ регіону. Роботу РМВ Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка презентувала голова ради – Олена Михайлівна Трифонова, яка висвітлила основні здобутки ради за останні 4 роки та окреслила перспективи діяльності на майбутнє (презентація ЦДПУ). Присутній на заході заступник голови РМВ ЦДПУ Роман Вікторович Базака наголосив на особливостях здійснення презентації результатів наукової роботи у вигляді монографії та можливостях просування наукової та освітньої інформації в соціальних мережах.

Діяльність РМВ Центральноукраїнського національного технічного університету презентували голова РМВ, к.техн.н. Микола Вікторович Пашинський та керівник наукового товариства здобувачів вищої освіти, член РМВ, к.екон.н. Ілона Олександрівна Царенко. Основний акцент доповіді був зроблений на можливостях молодих вчених долучатися до виконання науково-дослідних тем. Діяльність РМВ Кіровоградського інституту розвитку людини представили члени РМВ О.В.Кравченко та О.О.Суханова, які звернули увагу на сприяння та підтримку їхнім закладом освіти видавничої діяльності молодих вчених. Також на заході були присутні члени рад молодих вчених Льотної академії НАУ (к.техн.н. Надія Іванівна Кушнєрова), ПВНЗ «Кропивницький інститут державного та муніципального управління» (Г.Ю.Шапова та П.Д.Степанов), ЦДПУ ім. В.Винниченка (к.пед.н. Д.В.Соменко) та представники Кіровоградської обласної адміністрації.

До обговорення реалізації можливостей молодого вченого в Україні долучився Член (експерт за галузями науки) об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, завідувач кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності, доктор педагогічних наук, професор Микола Ілліч Садовий. Він наголосив на основних викликах сучасного суспільства, з якими стикаються молоді вчені на етапах свого становлення в науковому середовищі.

Завершилася зустріч обміном досвіду серед молодих вчених та обговоренням можливостей та викликів у діяльності рад молодих вчених та молодих вчених зокрема. Молоді вчені визначили план діяльності на найближчий період. Захід пройшов у доброзичливій атмосфері, що дало можливість окреслити перспективи подальшої співпраці як на рівні регіону, так і на Всеукраїнському рівні.

Інформацію підготували д.пед.н., проф. М.І.Садовий, к.пед.н. Д.В.Соменко, д.пен.н., доц. О.М.Трифонова