Проведення занять з курсу загальної фізики в дистанційній формі – складне завдання, яке постало перед викладачами кафедри фізики та методики її викладання в перші тижні навчання студентів у другому семестрі. Загальна фізика – дисципліна, що передбачає вивчення фізичних явищ на експериментальній основі, тому проведення лекцій з цього предмету вимагає ретельної підготовки демонстрацій та дослідів, що супроводжують пояснення матеріалу лектором.

Теоретичний матеріал студентам під час онлайн лекцій дуже гарно можна подавати на платформі Classroom з використанням підготовлених презентацій, відео фрагментів дослідів.

Зарекомендувала себе як цікавий засіб навчання дошка для конференцій Jamboard, що міститься в сервісі Meet, де можна показувати графічні зображення, записувати необхідну інформацію.

001

Але, як би ми не прагнули на словах пояснити суть явища чи процесу, найцікавішим під час занять з курсу загальної фізики залишається демонстрація експериментів.

Викладачі кафедри разом із завідувачем кабінетом лекційного демонстрування Донець Наталією Володимирівною організують так підготовку до лекції, щоб студенти змогли наочно побачити фізичні досліди.

002

Так, під час проведення лекції в групі ФА19Б професор Сальник Ірина Володимирівна демонструвала дослід, що пояснює поведінку діелектриків, які розміщені в електричному полі.

003

004

Студенти спостерігали за діями викладача та давали пояснення того, що вони побачили. Такий підхід до вивчення матеріалу дозволяє сформувати ґрунтовні знання.

Весь матеріал проведеного заняття, разом із додатковими відео розміщається на сторінці відповідної дисципліни на університетській платформі в Classroom. Це дозволяє студентам мати усі необхідні матеріали для повторення та додаткового ознайомлення.

005

Навіть в таких непростих умовах викладачі кафедри фізики та методики її викладання намагаються на високому рівні подавати матеріал для опанування студентами нормативних дисциплін.

Чекаємо з нетерпінням наших студентів в аудиторіях та лабораторіях!

Інформацію підготувала завідувач кафедри фізики та методики її викладання Сальник І.В.