14 вересня 2020 року керівництво фізико-математичного факультету – декан Р.Я. Ріжняк, завідувачі кафедрами – та науково-педагогічні працівники стали учасниками презентації результатів діяльності студентського гуртка «Основи автоматизованих систем і робототехніки», активними учасниками якого стали студенти спеціальностей: 015 Професійна освіта (Комп’ютерні/цифрові технології) та 014 Середня освіта (Трудове навчання та технології).

001

Розпочалася презентація з виступів ідейних натхненників наукової роботи студентів пов’язаної з робототехнікою д.пед.н., проф. М.І. Садовогок.пед.н. Д.В. Соменкак.пед.н., доц. О.М. Трифонової. А далі студенти (Апанасєвич Богдан група КТ18Б, Залевський Андрій група КТ18Б, Головченко Вікторія група КТ19Б-С, Погрібна Анжеліка група ТН17Б, Шевченко Тетяна група ТН17Б, Мітяй Владислав група ТН20М) презентували результати своєї діяльності.

002003004005

Центральними об’єктами стали 3D принтер (пристрій, що використовує метод пошарового створення фізичного об’єкту за цифровою (комп’ютерною) 3D моделлю) та виготовлені за його допомогою верстат із числовим програмним керуванням, робот-чистильщик та ряд 3D моделей, зокрема, ваза, тримачі для мобільного телефону, іграшкові кораблі, тваринки, кубики тощо.

Програмована роборука, яка здатна в автономному режимі роздавати рекламну продукцію і виконувати роль рекламного агента. Роборука, є одночасно маніпулятором і моделлю промислового робота – керованого пристрою, оснащеного робочим органом для виконання рухових функцій, аналогічних до функцій руки людини, під час переміщення об'єктів у просторі. Цікавими є сфери застосування роборуки. Їх значно розширюють можливості програмування роборуки.

Механізована колісна платформа на базі мікроконтролера Arduino здатна як виконувати команди, що надходять до неї через Bluetooth, так і діяти автономно, адже вона оснащена датчиками відстані (звуку).

Базова механотрона модель з комплекту Lego Mindstorms EV3 – Lego-слоненя ТіНі16 поважно прогулювався аудиторією та привітався з усіма присутніми своїм хоботом.

Можливості розвитку в учасників освітнього процесу дослідницької експериментаторської компетентності були продемонстровані за допомогою завдання «розмінувати бомбу» та «здолати перешкоди з сигналізацією», а також новітніх комплектів з електротехніки та автоматики.

Окремо була акцентована увага учасників заходу на будові квадрокомптера Фімі – FIMI A3, призначенні його функціональних блоків, правилах і можливостях експлуатації. Робот Фімі – FIMI A3 – квадрокоптер преміального рівня, що має низку вражаючих характеристик. Дрон має подвійну систему позиціонування GPS + ГЛОНАСС, що забезпечує більш точні параметри польоту. «Розумом» квадрокоптера FIMI A3 є процесор Cortex M7 третього покоління. Запис захоплюючого відео в Full HD якості (1920 x 1080 пікселів), забезпечує камера з трьох осьовою цифровою стабілізацією зображення. Також, ви можете створювати фото-кадри в розмірі 3264 x 2448 пікселів.

006007008

009

Презентована швейна машинка з програмним забезпеченням BrotherInnovis 770 E (Лабораторія автоматизованого оброблення текстильних матеріалів, кафедра теорії й методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності, фізико-математичний факультет). За допомогою цієї машинки студенти мають змогу власноруч виготовляти різноманітні швейні вироби, оздоблені вишивкою. Студентами виконана колекція вишитого одягу.

Перспективи подальших досліджень пов’язані з автоматизацією моделей «Праска», «Порохотяг», «Пральна машинка».

Інформацію підготували д.пед.н., проф. М.І.Садовий, к.пед.н. Д.В.Соменко, к.пед.н., доц. О.М.Трифонова