Починаючи з 2 червня 2020 року Міністерство освіти й науки України проводить серію публічних консультацій з питань імплементації Державного стандарту базової середньої освіти в межах реалізації затвердженої в 2016 році Концепції «Нова українська школа».  До участі в обговореннях Проєкту запрошувалися науковці, вчителі, батьки – всі, кому не байдуже майбутнє української освіти.

001

Публічні консультації відбуваються за графіком по регіонам. 9 червня до обговорень долучилися Кіровоградська, Черкаська, Вінницька, Полтавська, Хмельницька області.

Серед учасників обговорень активну позицію займали доцентки кафедри теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності Л.О. Чистякова та О.В. Абрамова, які відстоювали позиції предмету «Трудове навчання» як такого, що формує ключові та предметні компетентності учнів, які наближені до його життєвих потреб, залучає школярів до проєктної діяльності як провідного засобу розвитку і навчання.

На сайті МОН зазначено: «Проєкт Стандарту тісно пов'язаний зі Стандартом для початкової школи, оскільки продовжує ідею компетентнісного підходу та інших реформаторських засад, зокрема, у навчанні, оцінюванні результатів та організації освітнього процесу в НУШ.

Стандарт має стати «рамкою» для розроблення Типової освітньої програми для базової школи, яка складатиметься з варіантів типових освітніх планів та каталогів модельних навчальних програм».

Тому кожен має змогу висловити своє бачення нової школи, внести пропозиції, запропонувати варіанти удосконалення майбутніх навчальних програм.

Ті, хто не мав змоги долучитися до публічної консультації, може висловити власну думку через онлайн-опитувальник.