У четвер, 16 січня 2020 року, фізико-математичний факультет приймав учасників обласного фіналу Національного чемпіонату з усного математичного рахунку «Прангліміне». Щоб потрапити у фінал учасники пройшли три заочні онлайнові тури і виявилися кращими в області у своїх номінаціях. Для цих змагань немає вікових обмежень: тут можуть змагатися учні молодших класів – «Чомучки», учні середніх класів – «Дослідники», старшокласники – категорії «Хлопці» та «Дівчата», і дорослі – «Сеньори» і «Леді», у якій змагаються вчителі, батьки, студенти. До речі, початкова назва змагань – «Міксіке» – утворена із запитання «miks?» (чому?) та зменшувального суфікса «-ke»,тобто означає «чомучку»,хоча такого слова в естонській поки немає,

1 41 5

А 16 січня все почалося з виставки, яку організували кафедра теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльностікафедра фізики та методики її викладання та кафедра інформатики та інформаційних технологій. У холі другого поверху учасники змагань, а також усі, хто того дня проходили через другий поверх, могли роздивитися чудові вироби рукоділля, сучасні навчальні фізичні прилади, але основну увагу приваблювали роботи, представлені двома кафедрами. Ці маленькі створіння сновигали між присутніми, підморгували їм і навіть взяли участь у змаганнях з сумо (зауважимо, що менший за розмірами робот кафедри інформатики переміг втричі більшого суперника :-)

1 61 71 81 91 10

Звичайно, наші гості ні на мить не забували про основну мету зібрання. І об 11 годині, після вітального слова декана факультету Рената Ріжняка, розійшлися по комп’ютерних аудиторіях. 50 хвилин (саме стільки часу відведено на проведення туру) за комп’ютерами тривала запекла боротьба, а в окремій аудиторії за її перебігом, стуливши кулачки, спостерігали болільники – вчителі, мами, татусі, бабусі і дідусі учасників.

2 12 22 3

Фінальний тур передбачав участь у п’ятиборстві: усі учасники змагалися у додаванні, відніманні, множенні і діленні чисел та заповненні пропущених операндів, але якщо «Чомучки» та «Дослідники» оперували натуральними та цілими числами, то доросліші учасники працювали також  і з десятковими дробами.

У сезоні 2019-2020 року по Україні у заочних змаганнях взяли участь 16129 учасників, з яких 1226 – з Кіровоградської області. На обласний фінал більше всього учасників відібрали з Лісівської філії КЗ «Михайлівське НВО» (7 учасників) та Новомиргородської ЗШ І-ІІІ ст №3 (п’ять учасників), крім того були представники Великовисківської ЗШ І-ІІІ ст., Добровеличківської ЗШ І-ІІІ ст. №1, Злинської філії КЗ «Злинський ліцей», КЗ«Добровеличківський ліцей «Інтелект», НВК «ЗНЗ I-III cт. №19-ДНЗ «Лiсова казка» (м.Олександрія), НВК Гімназія-ЗОШ І-ІІІ ст. №4 (м.Світловодськ), НВК Знам'янська ЗОШ І-ІІІ ст. №2- ліцей, Новоукраїнської ЗОШ І-ІІІ ст. №8, Світловодської ЗОШ №2, Світловодської ЗОШ №3, Цвітненського НВК, Цукрозаводського ЗЗСО І-ІІІ ст.

3 13 23 33 43 5

Найкращі результати показали у цьому сезоні хлопці: 18366 балів здобув Сергій Яценко  – учень 10 класу Новомиргородської ЗШ І-ІІІ ст. №3 та 16155 балів – Семен Вовк – учень  3 класу НВК Гімназія-ЗОШ І-ІІІ ст №4 м. Світловодськ.

4 14 24 34 4

З турнірною таблицею змагань можна ознайомитися на сайті проекту https://miksike.net.ua/#/users/millapilv/pr2020/final_kirovogradska.html.

Будемо вболівати за те, щоб переможці обласного етапу гідно виступили на Національному фіналі та потрапили до Міжнародного, який відбудеться 2 травня 2020 р. у Латвійському Вентспілсі.