На фізико-математичному факультеті продовжується діяльність з роботизації освітнього процесу. Так під час вивчення курсів мехатроніки та основ робототехніки, а також на засіданнях наукового гуртка «Основи автоматизованих систем і робототехніки» студентами спеціальностей Професійна освіта (Комп’ютерні технології) та Середня освіта (Трудове навчання та технології) під керівництвом д.пед.н. М.І.Садовогок.пед.н. Д.В.Соменка та к.пед.н. О.М.Трифонової була зібрана Робо-рука.

001 002

003 004

Кілька слів про можливості роботизованої руки:

Робо-рука, в нашому випадку, це одночасно маніпулятор та модель промислового робота – керованого пристрою, оснащеного робочим органом для виконання рухових функцій, аналогічних до функцій руки людини, під час переміщення об'єктів у просторі.

Багатоцільовий маніпуляційний робот складається з механічного маніпулятора і перепрограмованої системи керування, який застосовується для переміщення об'єктів в просторі трьох і більше координат та використовується для виконання різноманітних виробничих процесів.

005

Залежно від виду систем керування розрізняють маніпулятори з ручним і автоматичним керування.

У маніпуляторах з ручним керуванням оператор, діючи на ланки механізму керування, приводить у рух ланки виконавчого механізму. У найпростіших випадках передавання руху здійснюється за посередництвом механічних ланок: зубчастих коліс, тросів, важелів тощо. У цьому випадку граничні сили та переміщення виконавчого органа обмежені можливостями оператора. У разі потреби більших потужностей окремі ланки виконавчого механізму приводяться у рух приводами за сигналами, що виробляються оператором через пристрій керування.

006

У маніпуляторах з автоматичним керуванням ланки виконавчого механізму приводяться у рух сервоприводами, що працюють за попередньо складеною програмою. Маніпулятори з автоматичним керуванням, що застосовуються при автоматизації виробничих процесів називають промисловими роботами.

Завдання робота-руки маніпулювати об'єктами: підбирати, змінювати, переміщувати, знищувати чи впливати на об’єкт іншим чином.

007

Через це, «руки» робота часто називають кінцевими ефекторами, у той час, як «рука» називається маніпулятором. Більшість рук роботів, мають змінні ефектори, які можуть виконувати деяке невелике коло завдань. Деякі з них мають фіксовані маніпулятори, які неможливо замінити, у той час інші, мають один маніпулятор дуже загального призначення, наприклад, гуманоїд руки. Навчання керування роботом, часто вимагає тісного зворотного зв'язку між людиною та роботом, хоча й існує кілька методів для дистанційного маніпулювання роботами.

008

У нашому випадку управляти робо-рукою можна за допомогою програмованого джойстика, потенціометрів, за допомогою спеціальних команд або додатка для телефонів на базі ОС Android або iOS через Bluetooth, а також при бажанні можна приєднати геймпад від Playstation 2.

Ще одною особливістю є можливість програмування робо-руки. Наприклад задати їй завдання переміщувати предмети за визначеним алгоритмом або самостійно приймати рішення в залежності від зовнішніх умов (колір деталі, геометричні розміри та ін.)

009

Інформацію підготовлено к.пед.н. Д.В.Соменком та к.пед.н. О.М.Трифоновою