26 лютого 2019 р. студенти фізико-математичного факультету груп ТН16БПО18БКТ18Б разом з викладачами Пуляк О.В. і Рябцем С.І. завітали до Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І. Чижевського на тематичну годину «Інтернет-культура Китаю», яка проводилась в рамках відзначення року Китаю в Україні. З допомогою працівників Інтернет-центру ОУНБ слухачі поринули у світ інтернет-простору найбільшої за населенням нашої планети країни – Китаю, який вражає не тільки кількісними характеристиками інтернет-відвідувачів, але й різноманітністю та функціональністю своїх сервісів, сайтів, мобільних додатків тощо. Крім того, китайський інтернет має свою унікальність, яка в першу чергу пов’язана з його розвитком окремо від глобальної мережі.

002

Такій особливості сприяють ряд чинників, а саме заборона з 2014 року пошукової системи Google та всіх висхідних сервісів: Google Play, Google Maps, Gmail; блокування Фейсбук, Твіттер, Інстаграм, а також You Tube, Yahoo! тощо; мовний бар’єр і пов’язана з ним техпідтримка; цензура на урядовому рівні з відповідним блокуванням сторінок іноземних компаній і т.ін. Тому, ІТ-компанії Китаю розвиваються своїм шляхом, створюючи аналоги світових (західних) сервісів: соцмережі, месседжери, різноманітні сервіси та додатки. В якості прикладів можна привести наступні: aidu – аналог Google (на початку був пошуковик, а зараз має свій браузер, антивірус, карти, перекладача, тобто все подібно до Google); Renren – заміна Facebook (але не такий за популярністю); Sina Weibo – китайский Twitter (дуже популярний); Youku Tudou – заміна Youtube; Hudong – аналог Вікіпедії; WeChat – мессенджер, заміна відомих Viber, WhatsApp, Telegram, Skype та інші.

001003

Під час бесіди студенти мали можливість долучитись до цікавої інформації з особистим використанням інтерактивної дошки. Як завжди на цікавих заходах час минув непомітно, а в залишку – знайомство з новою інформацією, розширення кругозору, приємні враження від спілкування.

Інформацію підготував доцент кафедри ТМТПОПБЖ Рябець С.І.