15 вересня 2018 року відбувся ІІ (регіональний) етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, у якому взяли участь дві найкращі і найдосвідченіші команди нашого університету:CUSPU_NotFound (у складі магістрантів ІІ курсу Юлії Носко, Володимира Міхава та Віктора Туртуріки) та CUSPU_HelloWorld (у складі магістрантів І курсу Дмитра Мельника, Марини Сокол та Микити Майорова). У цьому році другий етап для команд Центрального регіону (Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська та Черкаська області) проходив у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, який прийняв естафету від нашого університету.

001

Зазначимо, що міжнародний командний чемпіонат з програмування сягає своїм корінням в змагання, що проводилося в Техаському університеті в 1970 році. Чемпіонат проводиться під егідою асоціації обчислювальної техніки (ACM). Починаючи з 1989 року, організацією змагань займається університет Бейлора. У різний час спонсорами змагань ставали такі компанії, як Apple, AT & T і Microsoft, проте з 1997 року по теперішній час генеральним спонсором є компанія IBM.

Олімпіада – командне змагання. Кожна команда складається з трьох студентів. До участі допускаються студенти вищих навчальних закладів, а також аспіранти першого року навчання. Тур олімпіади відбувається таким чином: кожній команді видається комп'ютер і від восьми до дванадцяти завдань на п'ять годин. Програми тестуються на великій кількості різних вхідних тестів, невідомих учасникам. Завдання вважається розв’язаним, якщо програма видала правильні відповіді на всіх тестах. На відміну від інших олімпіад, часткові рішення не враховуються. Перемагає команда, яка розв’язала правильно найбільше число завдань. Якщо кілька команд розв’язують однакову кількість задач, то їх положення в рейтингу визначається штрафним часом. Спочатку штрафний час кожної команди дорівнює нулю. За кожне правильно здане завдання до штрафного часу команди додають час, що минув з початку змагання до моменту здачі завдання. Від інших олімпіад з інформатики ця олімпіада відрізняється підвищеною кількістю завдань, на які відводиться порівняно невеликий час. З огляду на, що в розпорядженні кожної команди знаходиться тільки один комп'ютер, навички ефективної та злагодженої командної роботи виходять на перший план.

Вже не перший рік на міжнародному командному чемпіонаті з програмування виступають команди з фізико-математичного факультету нашого університету. 2016 року команда KSPU_NotFound була восьмою на ІІ етапі змагань. 2017 року на другому етапі мали успіх уже дві команди – KSPU_Hello_World стала дев’ятою, а KSPU_NotFound – дванадцятою. Але саме команда нашого факультету KSPU_NotFound у складі Юлії Носко, Віктора Туртуріки та Володимира Міхава стала у жовтні 2017 року призером ІІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування.

002

Так от. Цього року на ІІ етапі змагань серед 38 університетських команд Центрального регіону команда CUSPU_HelloWorld показала 11-й результат. Команда CUSPU_NotFound показала 4-й результат і здобула ІІІ місце, що дозволить їй взяти участь у наступному етапі змагань у складі першої ліги, тобто позмагатися у півфіналі світової першості ACM-ICPC, який відбудеться наприкінці жовтня одночасно на двох майданчиках: у Політехнічному університеті Бухареста (Румунія) та у Вінницькому національному технічному університеті.

003004005

Таким чином, вперше за історію університету та фізико-математичного факультету наша команда з програмування ввійшла до першої ліги, тобто до півфіналу світової першості. Бажаємо успіху нашій команді CUSPU_NotFound у жовтневому змаганні!