×

Повідомлення

Lack of access rights - File '/images/ERASMUS-JMO-2021-MODULE/Події_анонси/Подія_6/001.png'
Lack of access rights - File '/images/ERASMUS-JMO-2021-MODULE/Події_анонси/Подія_6/002.JPG'
Lack of access rights - File '/images/ERASMUS-JMO-2021-MODULE/Події_анонси/Подія_6/003.png'

Учасник проєкту «Субнаціональна гендерна рівність: баланс цінностей ЄС та українських реалій» за програмою ЄС Еразмус+ з напрямку Жан Моне Наталя Пасічник 20 січня 2023 року взяла участь у роботі засідання міжвідомчої робочої групи з питань сім'ї, демографічного розвитку, гендерної рівності Кропивницької міської ради під головуванням депутатки міської ради Катерини Шамардіної.

001

Міжвідомча робоча група з питань сім'ї, демографічного розвитку, гендерної рівності у Кропивницькій міській раді є окремим колегіальним органом, що створений міською координаційною радою з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми. Під час виступу Наталі Пасічник присутніми були представники політичних, адміністративних структур, громадянського суспільства на місцевому рівні.

002

Наталя Пасічник проінформувала присутніх про реалізацію проєкту «Субнаціональна гендерна рівність: баланс цінностей ЄС та українських реалій» за програмою ЄС Еразмус+ з напрямку Жан Моне, основна мета виконання якого – популяризація європейської гендерної проблематики серед різних верств населення та привернення уваги громадськості до просування гендерної рівності та універсального включення гендерних вимірів. Пані Наталя повідомила, що реалізація проєкту передбачає низку різноманітних заходів, що спрямовані на формування в студентів та викладачів здібностей орієнтуватися в особливостях міжнародної європейської практики у сфері гендерної освітньої статистики, гендерних стереотипів та упереджень у освіті та технології гендерної освіти. Це відбуватиметься у формі впровадження курсу за вибором у практику навчання студентів педагогічних спеціальностей, а також у формі проведення літніх шкіл. Крім того, заплановано проведення круглих столів, навчальних візитів, промоакцій з громадськістю, вчителями, а також із працівниками Головного управління статистики у Кіровоградській області та соціологічних служб. Планується також ознайомлення політиків, бізнесменів, спеціалістів та громадськості з результатами науково-дослідної роботи та планування використання матеріалів проєкту для сприяння та фінансування гендерної рівності.

003

Крім цього, пані Наталя висвітлила зміст організації дослідницької роботи команди проєкту, викладачів та студентів ЦДУ ім. В. Винниченка, яка включала вивчення основних підходів в ЄС та Україні до гендерної рівності. Опрацювання європейського досвіду впровадження гендерної рівності в освітню сферу сприяло розробці та реалізації досліджень щодо вивчення проявів «прихованого» навчального плану та гендерної чутливості освітнього процесу закладу освіти. Основні результати цих досліджень і були оприлюднені на засідання міжвідомчої робочої групи з питань сім'ї, демографічного розвитку, гендерної рівності Кропивницької міської ради. Присутні були ознайомлені з результатами гендерного аналізу освітнього простору загальноосвітніх навчальних закладів м. Кропивницький;  з результатами аналізу підручників та навчально-методичних посібників для вчителів на предмет гендерної чутливості; з висновками з гендерного аналізу уроків та результатами анкетування вчительства та учнівства щодо виявлення гендерних стереотипів та різноманітних проявів гендерної (не)рівності в системі загальної середньої освіти. Оприлюднені результати засвідчили домінування гендерних стереотипів  та відтворення гендерної нерівності в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти й необхідності наскрізної інтеграції гендерного компоненту у сферу освіти.

Присутніми з зацікавленням був сприйнятий зміст виступу Наталі Пасічник. Домовилися продовжувати конструктивне співробітництво.