З 26 вересня по 01 жовтня 2016 року доцент кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності Чистякова Людмила Олександрівна проходила стажування та брала участь у конференції у Барановицькому державному університеті (Республіка Білорусь). Враженнями від поїздки Людмила Олександрівна поділилася з нами:

2

«Поїздка до Білорусії стала для мене плідною, надзвичайно корисною в професійному зростанні, дала змогу познайомитися й подружитися з колегами, обмінятися досвідом. Стажування проходило на кафедрі дошкільної освіти та технологій факультету педагогіки і психології Барановицького державного університету.

3

Університет у м. Барановичі (районний центр) Брестської області – освітній заклад, наближений до студентів. Тут навчаються студенти з найближчих сіл та з самого міста. Також є студенти-іноземці, які живуть у гуртожитках (по двоє у кімнаті з окремою кухнею та санвузлом).

Факультетів чотири, розташовані у п'яти корпусах. Сучасні аудиторії, їдальні, спортивні зали, танцювальна зала, басейн, оранжерея, виставкові зали, аудиторія для занять живописом з природнім світлом, бібліотеки, сучасні комп'ютерні класи, мультимедійні аудиторії, лабораторії – все створено для комфортного навчання й виховання студентської молоді.

Все естетично, дуже красиво, професійно, по-діловому... Мене зустріли колеги – доброзичливі викладачі кафедри дошкільної освіти та технологій, які займаються підготовкою вчителів трудового навчання. Перший день я знайомилася з факультетом – зустрічалася з деканом, його заступниками, завідувачем кафедрою. Ділилися досвідом й порівнювали системи навчання у наших країнах, знаходили спільне й відмінне.

4

А потім я потрапила у вир навчання. Відвідувала заняття колег, занотовувала їх методичні прийоми, особливості проведення занять. Вже на другий день колеги дозволили й мені проводити пари - студенти сприймали із захопленням, ставили багато запитань і шили-шили... Це був дуже корисний досвід для мене як викладача і можливість проявити свої педагогічні здібності в інших умовах.

Окремо хочу сказати про наукову конференцію, яка проходила 30 жовтня 2016 року на базі університету. Це III Міжнародна науково-практична конференція «Непрерывное технологическое и эстетическое образование: тенденции, достижения, проблемы», що проводилася на базі цього навчального закладу. Цікаві доповіді провідних науковців з Польщі, Литви, Молдови, України, Росії й Білорусі викликали жваві обговорення. Окрім цього, були проведені майстер-класи, один з яких проводила і я.

5

І ще враження, як звичайного подорожуючого…Білорусь красива. Стан доріг, для мене, як для водія, просто мрія!  Осіння природа особлива... Для себе відмітила велику кількість адміністративних будівель (працюючих), п'яти та дев'яти поверхових будинків. Висотних будинків менше. А ще дуже багато працюючих підприємств і виробництв. Всюди чистота й порядок. Розмірений й спокійний ритм життя…

Вважаю, що таке стажування дуже корисне для кожного викладача, адже ми маємо можливість передати свій досвід, дізнатися про наукові здобутки колег інших країн та перейняти їх досвід».

67891011