27 вересня 2016 року на фізико-математичному факультеті у присутності членів вченої ради факультету та викладачів кафедри фізики та методики її викладання відбулося урочисте відкриття відділу історії елементної бази електроніки Музею Історії техніки, який розмістився в аудиторії 508 факультету. Нагадаємо, що пройшов лише неповний рік з моменту відкриття першого відділу Музею – відділу історії обчислювальної техніки.

2

На відкритті був присутній ректор університету професор О.А. Семенюк, який у своїй промові зазначив, що дуже задоволений тим фактом що на факультеті оперативно відгукнулися на його пропозицію щодо створення в аудиторіях фізмату різних відділів Музею Історії техніки. Ректор висловив переконання, що експонати Музею виконують подвійну функцію. З одного боку – це повага до технічної частини історичного минулого, фіксація еволюції технічних пристроїв. З іншого боку – Музей Історії техніки надає практично необмежені можливості щодо застосування його експонатів у навчальному процесі підготовки майбутніх вчителів та технічних фахівців.

3

Організація відділу елементної бази електроніки була б неможливою без активної участі професора кафедри фізики та методики її викладання Олега Миколайовича Царенка та старшого лаборанта лабораторії спеціального фізичного практикуму Петра Васильовича Сірика. Саме Олег Миколайович після виступу ректора університету і провів для присутніх першу екскурсію щойно відкритим відділом Музею Історії техніки. Дізналися багато цікавого: отримали інформацію про піонерів вакумної електроніки та про перші вітчизняні радіолампи, вияснили різницю між активними та пасивними елементами електроніки, розібралися з основними етепами розвитку твердотільної електроніки, дізналися про роль вітчизняних дослідників у створенні перших зразків та розвитку електроніки.

4

Під час обміну думками щодо перспектив розвитку Музею Історії Техніки учасники презентації висловили сподівання, що діяльність і цієї частини Музею Історії Науки стане рушійною силою сплеску наукової активності дослідників факультету, що займаються фізикою та історією науки і техніки. Але, очевидно, головними героями свята були ті, хто приклав зусилля для створення цього Музею. Роботу з безпосереднього наповнення експонатами, створення їх описів, класифікацією об’єктів, аналізом походження, з’ясування технічних характеристик та часових рамок виконували професор О.М. Царенко та старший лаборант П.В. Сірик. Тож, підсумуємо – це ще одна ХОРОША РОБОТА, виконана на фізматі.

5

678