Ще 2003 року було досягнуто домовленостей з керівництвом факультету фізики та астрономії Делаверського університету (штат Делавер, США) про можливість вступу випускників фізико-математичного факультету КДПУ до магістратури цього американського університету. Наші кращі випускники рівня бакалавра та спеціаліста можуть претендувати на навчання на державній основі (річна стипендія близько 25-30 тис. доларів) і отримання диплома магістра спеціальностей фізико-математичного профілю.

2

А наприкінці 2011 року вдалося досягти аналогічних домовленостей і з керівництвом інженерного коледжу Університету Північного Техасу (м. Дентон, США).

Згідно з домовленостями, претенденти на закордонне навчання повинні мати:

  • належний бал диплома бакалавра;
  • складання тесту на базові знання з фізики;
  • рекомендації провідних викладачів нашого ВНЗ;
  • сертифікат про успішне складання міжнародного екзамену на володіння англійською мовою (TOEFL) з набором не менше 80% балів екзамену.

На жаль, саме останній пункт, виявляється каменем спотикання для наших студентів. Традиційно студентам природничих спеціальностей іноземні мови викладаються досить обмежено.

3

З метою надання можливості нашим випускникам продовжити навчання за кордоном з 2016 року КДПУ ім. В. Винниченка, окрім традиційної спеціальності «Фізика і інформатика», відкриває набір на спеціальність «Фізика і англійська мова», навчаючись на якій, студенти зможуть отримати необхідний рівень знань для вступу до магістратури названих американських університетів.

4

Крім того, на допомогу готовий прийти Мовний центр нашого університету, у якому є можливість створити групи, безпосередньо зорієнтовані на підготовку до складання TOEFL.

Тож виявляйте наполегливість, долайте стереотипи, адже ви маєте добру нагоду продовжити навчання і наукову діяльність в американських університетах!

5

Більше інформації про діяльність університетів та вимоги до кандидатів на навчання можна отримати на кафедрі фізики КДПУ або безпосередньо на сайтах університетів (Університет Північного Техасу – www.unt.edu; Делаверський університет –www.physics.udel.edu.)

Матеріал підготовлений доцентом кафедри фізики та методики її викладання О.В. Волчанським.