15 січня 2022 року на базі нашого університету проходив ІІІ (обласний) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії. До участі в змаганнях було залучено понад 30 учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Кіровоградської області – призерів ІІ етапу.

фото 1фото 2

У складі оргкомітету та журі олімпіади пліч о пліч з досвідченими освітянами області активно працювали викладачі ЦДПУ ім. В. Винниченка:

Волчанський О.В.

кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики, біології та методик їхнього навчання – голова журі

Чінчой О.О.

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізики, біології та методик їхнього навчання – заступник голови  журі;

Подопригора Н.В

доктор педагогічних наук, професор кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання – член журі;

Трифонова О.М.

доктор педагогічних наук, доцент кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання – член журі;

Садовий М.І.

доктор педагогічних наук, завідувач кафедри теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності –  експерт-консультант.

На урочистому відкритті олімпіади в.о. проректора ЦДПУ з наукової роботи доктор психологічних наук Л. В. Клочек і в.о. декана факультету математики, природничих наук та технологій доктор педагогічних наук Т. В. Фурсикова привітали учасників та керівників команд з початком роботи обласного етапу і побажали творчої наснаги й удачі у розв’язанні завдань. Вони запросили випускників 2022 року до навчання на природничих спеціальностях нашого університету.

фото 3фото 4

Представники оргкомітету В.М. Нудний, А.А. Дробін і С.П. Самойлов висвітлили для учасників особливості проведення обласного етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії.

фото 5фото 6фото 7

Голова журі О. В. Волчанський і експерт-консультант М. І. Садовий ознайомили учасників з порядком виконання завдань олімпіади та основними вимогами до їх оформлення.

фото 8фото 9

Традиційно змагання відбувались у два тури. У першому було запропоновано розв’язати ряд теоретичних завдань із різноманітних тем шкільного курсу астрономії (астрометрія, небесна механіка, астрофізика). У практичному турі учні виконували завдання, які полягали в обробці наданих їм результатів космічних спостережень.

 фото 10фото 11

По закінченню виконання завдань і визначення критеріїв оцінювання журі приступило до їх ретельної перевірки. За підсумками двох турів в результаті виконаних завдань визначило переможців олімпіади та кандидатів до участі у Всеукраїнському етапі олімпіади. 

фото 12фото 13

Гідно виступила команда фізико-астрономічного гуртка нашого Наукового ліцею у складі 3 учнів, яка посіла три призових місця, а саме:

  • дипломом ІІ ступеня відзначено Скічка Михайла, учня 9 класу (виступав у групі 10-класників);
  • дипломом ІІІ ступеня відзначено Семененко Дарю, ученицю 11 фізико-математичного класу і Ситника Дмитра, учня 10 фізико-математичного класу.

Вітаємо переможців із важливим здобутком! Бажаємо впевнено рухатись по обраному шляху і постійно підкорювати все нові наукові вершини!

Інформацію підготував доцент кафедри фізики, біології та методик їхнього навчання  О.В. Волчанський