Тиждень фізико-математичного факультету триває, й одним з важливих заходів популяризації навчання та особливостей освітнього процесу нашої Альма-матер є майстер класи викладачів факультету для учнів закладів середньої освіти та старшої школи по різним напрямкам, в тому числі й з інформатики та мов програмування.

Так, до вступу у Науковий ліцей міста Кропивницького, переважна більшість учнів 9-х класів вивчала Lazarus. Проте частина з них цікавиться й іншими мовами програмування, зокрема можливостями мови Python.

Дроговоз фото 02Дроговоз фото 03Дроговоз фото 04

Мова програмування Python – одна з найпопулярніших мов, яка дозоляє написати ігри, веб-сайти, ділову графіку, штучний інтелект тощо. Все це можливо завдяки великій кількості бібліотек. Перевагами цієї мови є те, що складні операції можна виразити однією інструкцією, групування команд виконується за допомогою відступів, немає необхідності в оголошенні змінних тощо.

Дроговоз фото 05Дроговоз фото 06Дроговоз фото 07

Враховуючи те, що візуальна інформація запам’ятовується краще, темою майстер-класів були обрані графічні можливості мови Python. На першому занятті 24 березня 2021 року викладач кафедри інформатики та інформаційних технологій Дроговоз Наталія Анатоліївна розглянула основні базові фігури модуля tkinter, навела приклади коду для створення зображення вовка, жирафа, потягу, запропонувала учням створити зображення улюбленої тваринки. Під час наступної дистанційній зустрічі 21 квітня учні Наукового ліцею під керівництвом Дроговоз Н.А. створили анімовані зображення та розглянули можливості модуля matplotlib для візуалізації математичних обчислень.

Дроговоз фото 08Дроговоз фото 09

В якості прикладів під час майстер-класів були використані матеріали гуртка «Розв’язування компетентністних завдань», які підготували студенти спеціальності «Математика та інформатика» Меднікова М., Сухацька О., Поповкіна А.

Новину підготувала викладач кафедри інформатики та інформаційних технологій Дроговоз Н.А.