До 8 березня студенти груп ЦТ20Б та ЦТ20-БС (спеціальність 015 Професійна освіта (Цифрові технології)) в рамках дисципліни «Основи робототехніки» (викладач к.пед.н., Соменко Д.В.) отримали тематичне завдання: зібрати автоматизованим шляхом якомога більше тюльпанів визначеного кольору.

001

Так як переважну більшість групи складають хлопці, то постановка технічного завдання звучала наступним чином: «Як завжди, свято Міжнародного жіночого дня прийшло неочікувано, а так як стипендія вже витрачена, то найкращим подарунком є квіти! Зважаючи на те, що студенти спеціальності «Професійна освіта (Цифрові технології)» схильні до автоматизації життєвих процесів, то найоптимальнішим варіантом було організувати збір тюльпанів за допомогою робо-платформи».

Студентам був запропонований набір для створення роботизованих систем – Lego Mindstorms EV3 Education, який, крім колісної платформи, мікрокомп’ютера і серводвигунів, включає набір датчиків кольору, ультразвукового сонару (датчик відстані), датчика перешкоди та датчика положення в просторі.

002003004

Кожен зі студентів повинен був створити власний алгоритм переміщення робота та способу ідентифікації і підрахунку тюльпанів визначеного кольору, реалізувавши на базі алгоритму керуючу програму. Кількість спроб на тестування та виконання програми обмежена. Всі зібрані тюльпани можна було залишити собі або обміняти на відповідну кількість балів з предмету.

Більшість студентів обрало створення складних, перевантажених алгоритмів. Завдання виявилось захопливим та не таким простим, як здавалось на перший погляд, адже потрібно було врахувати низку факторів, таких як: перешкоди на шляху, обмежена область поверхні столу, предмети аналогічного кольору, що й тюльпани, які зустрічаються на шляху.

005006007

До наступного заняття про «челендж» зі збору тюльпанів дізнались студенти старших курсів спеціальності «Професійна освіта (Комп’ютерні технології)».

У результаті, за ініціативи д.пед.н., проф. Садового М.І. та д.пед.н., доц. Трифонової О.М., було прийнято рішення про проведення спільного заняття всіх студентів спеціальності «Професійна освіта (Комп'ютерні/Цифрові технології)» (КТ18Б, КТ19БС, КТ19Б, ЦТ20-БС).

Як заповідає українське прислів'я, «Одна голова добре, а кілька краще» – у результаті спільної роботи був створений практично ідеальний алгоритми збору тюльпанів за кольорами.

008009010

Проте, робота над створенням алгоритму продовжується! І часу залишається зовсім небагато, адже наступним етапом запланована розробка керуючої програми для автоматизованої посадки картоплі та збору колорадського жука )))

Інформацію підготували д.пед.н., проф. М.І.Садовий, к.пед.н. Д.В.Соменко, д.пен.н., доц. О.М.Трифонова