Ось і завершився третій (обласний) етап учнівських олімпіад. У березні починається четвертий етап. Цього року Кіровоградщина зустрічатиме учасників Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики. А на минулому тижні на базі нашого факультету проходили тренувальні відбори учнів-учасників Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій.

001002

Програма олімпіади з інформаційних технологій щороку ускладнюється та урізноманітнюється. Так у цьому році на обласній олімпіаді одним із завдань було виконання тесту на знання та використання систем числення, визначення обсягу даних, представлених у різних форматах, тощо. У перший день відборів саме цим питанням присвятила увагу доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій Ірина Володимирівна Лупан.

003004

Друга тенденція олімпіади – введення завдань з веб-дизайну. На обласній олімпіаді таких поки не було, але в останній день тренувальних відборів своїми порадами з учасниками поділився Сергій Валентинович Сайко – учитель інформатики і математики вищої кваліфікаційної категорії, директор Червонокостянтинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Петрівської районної ради Кіровоградської області.

005006

За декілька останніх років в області завдяки підтримці завідувача Науково-методичної лабораторії інформаційно-технологічної освіти КОІППО Марини Станіславівни Чалої склалася доволі ефективна команда тренерів: старший викладач кафедри інформатики та інформаційних технологій Анна Валентинівна Пузікова допомагає розібратися з базами даних; Григорій Юрійович Громко, вчитель інформатики Нечаївськоїзагальносвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. Ю.І. Яновського Компаніївського району Кіровоградської області, ділиться секретами створення анімованих презентацій та побудови графіків в електронних таблицях; згадані вище Ірина Володимирівна Лупан та Сергій Валентинович Сайко допомагають опановувати функціонал текстового процесора, засоби та прийоми виконання складних обчислень в електронних таблицях.

007008

А от команда учасників тренувальних відборів з року в рік міняється – вони виростають і стають студентами. JТак переможець минулого року Максим Паламарюк нині навчається у Львові, але завдяки і його успіху у змаганнях 2020 року братимуть участь 5 учнів з Кіровоградської області. За результатами відборів із семи претендентів до команди включено трьох учнів Сергія Сергійовича Карявки з КЗ «НВК «Долинська гімназія – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3» Долинської районної ради» Коваленка Едуарда (учня 11 класу, який минулого року здобув диплом ІІІ ступеня), Мартинюк Дар’ю (11 клас) та Шепеленка Дмитра (10 клас); а також Кузьменко Анну (ученицю 11 класу Спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Світловодської міської ради) та Товпаша Єгора (учня 10 класу НВО «Олександрійська гімназія імені Т.Г. Шевченка-ЗНЗ І-ІІ ступеня-школа мистецтв»). Відео-звіт можна подивитися тут.

009010

Будемо вболівати за наших та побажаємо їм наснаги, витримки і вправності на Всеукраїнській олімпіаді.