18 березня 2019 року у Дніпрі стартує ІV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій – тож ввесь минулий тиждень був присвячений підготовці до змагання.

Минулого року учні, що представляли Кіровоградську область, здобули два призові дипломи: диплом ІІІ ступеня серед учнів 11 класу (Богдан Запорожець) та диплом ІІ ступеня серед учнів 10 класу (Максим Паламарюк).

Завдяки цьому на нинішніх змаганнях наша область отримала квоту 4 учасника, а Максим запрошений поза квотою як переможець Всеукраїнської інтернет-олімпіади з інформаційних технологій (ІІ-й абсолютний результат).

Отже до команди включено учнів, що за результатами ІІІ (обласного) етапу олімпіади отримали дипломи І ступеня:

Максим Паламарюк – учень 11 класу комунального закладу «Навчально- виховний комплекс «Долинська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 Долинської районної ради»;

Анна Кузьменко – учениця 10 класу спеціалізованої загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів №3 Світловодської міської ради Кіровоградської області;

Едуард Коваленко – учень 10 класу комунального закладу «Навчально-виховний комплекс «Долинська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 Долинської районної ради»;

Ольга Сірікова – учениця 9 класу Кіровоградської гімназії нових технологій навчання Кіровоградської міської ради Кіровоградської області,

та Юлія Степаненко – учениця 11 класу комунального закладу «Добровеличківське навчально-виховне об'єднання «спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» Добровеличківської районної ради, яка здобула диплом другого ступеня.

Але на тренувальні відбори були запрошені також Владислав Сергієнко – учень 11 класу спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7 Світловодської міської ради Кіровоградської області, та Єгор Товпаш – учень 9 класу навчально-виховного об’єднання «Олександрійська гімназія імені Т.Г.Шевченка - ЗНЗ І-ІІ ступенів - школа мистецтв» Олександрійської міської ради Кіровоградської області, які отримали на обласному етапі дипломи другого ступеня, як резервні учасники.

Детальніше з результатами обласного етапу можна ознайомитись на сайті КОІППО.

Цікаво, що четверо з учасників, а саме Степаненко Юлія, Сірікова Ольга, Паламарюк Максим та Коваленко Едуард стали також і призерами обласного етапу учнівської олімпіади з інформатики, що відбулася 3 лютого на базі Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ, а Юлія Степаненко за результатами національного етапу змагань з усного математичного рахунку Прангліміне отримала запрошення до збірної, яка буде представляти Україну у фіналі.

Олімпіада з інформаційних технологій зазвичай вимагає від учасників досконалого володіння прикладним програмним забезпеченням загального призначення – текстовим процесором, редакторами презентацій та електронних таблиць, системами керування базами даних, – тобто базовими офісними додатками. Оскільки на змаганнях усі учасники мають бути в рівних умовах, організатори надають перевагу додаткам, що входять до складу пакета MS Office. Із завданнями ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій можна ознайомитись тут.

Як показує досвід, у вправних руках перелічені засоби дозволяють творити справжні дива, а за складністю завдань ця олімпіада нічим не поступається іншим олімпіадам, тим більше, що часто для їх виконання учасникам потрібно крім знання інструментарію вказаних програмних засобів добре знати математику, основи алгоритмізації та мати гарний естетичний смак і художні навички.

Отже і підготовка до IV-го етапу олімпіади – справа непроста і відповідальна, тому команда тренерів була не менш зірковою, ніж команда учасників відборів.

001002003004

У перший день заняття проводив вчитель інформатики Нечаївської загальносвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. Ю.І. Яновського Компаніївського району Кіровоградської області, випускник нашого факультету Громко Григорій Юрійович. Він є одним із співавторів Програми шкільного курсу інформатики, великим ентузіастом використання Scratch до ознайомлення школярів з основами програмування, декілька разів був членом журі Всеукраїнської олімпіади та автором задач, відібраних до різних її етапів. На ІІІ етапі учні області мали можливість оцінити винахідливість та майстерність Григорія Юрійовича, розробляючи за його завданням презентацію про «маленький Париж». Його «коник» – анімовані презентації, чудернацькі діаграми, застосування алгоритмів та елементів управління в електронних таблицях.

005006

Завдання на бази даних передбачають створення складних форм та запитів і потребують від учасників великих часових затрат та спеціальних знань, яких відповідно до програми учні набувають тільки в 11 класі. Але без знання теорії баз даних сучасного ІТ-фахівця просто неможливо уявити. Найкращим знавцем  баз даних у нашій області є Анна Валентинівна Пузікова. Саме її поради, як засвідчив Максим, минулого року дозволили кіровоградським школярам впоратися із завданням та піднятися на п’єдестал Всеукраїнської олімпіади.

007008009010011

Електронні таблиці – також доволі складний інструмент. На олімпіадах учасникам доводиться виконувати обчислення та форматування, будувати різноманітні діаграми та зведені таблиці, створювати інтерактивні додатки і т. ін. Саме роботі з електронними таблицями був присвячений третій день відборів, який провів учитель інформатики і математики вищої кваліфікаційної категорії, директор Червонокостянтинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Петрівської районної ради Кіровоградської області Сайко Сергій Валентинович.

012

Керівник команди – вчитель інформатики НВК “Долинська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІступенів №3” – Сергій Сергійович Карявка нагадав учасникам правила проведення олімпіади, порадив, як розподіляти час, налаштовувати себе на продуктивну роботу та боротися з хвилюванням, а доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій Лупан Ірина Володимирівна провела розбір завдань, які можуть трапитися на теоретичному турі олімпіади. Зазвичай це питання, пов’язані з використанням систем числення, обчисленням обсягу або швидкості передачі даних, кодуванням та стисненням інформації.

013014015016017

Напружений графік тренувальних зборів не завадив учасникам зборів ознайомитися з новими експонатами Музею історії техніки, а комп’ютерні ігри 80-х років минулого тисячоліття розважили і школярів, і їхніх вчителів.

Тепер усім варто добре відпочити та налаштуватися на змагання. А ми будемо вболівати за кіровоградців і бажати їм та їхнім вчителям гарного настрою, міцного здоров’я та нових здобутків.