11-13 червня 2018 року у Республіці Польща відбулася XVI Міжнародна наукова конференція «Неперервна освіта – тенденції і перспективи», участь у якій взяли профессор Довга Т.Я. та доцент кафедри теорії та методики технологічної освіти, охорони праці та безпеки життєдіяльності Чистякова Л.О.

001

Конференція проходила у живописному місці Польщі – на базі Будинку творчої роботи «Реимонтувка» в Хлевісках (біля м. Седльце). Краса природи та особлива атмосфера творчості налаштували усіх учасників на конструктивну та плідну роботу. Загалом, участь у конференції взяли більше 120 науковців з Польщі, України, Словенії, Білорусі, Литви, Чехії, Болгарії, Африки. Конференція була орієнтована на обговорення проблем дошкільного та шкільного навчання, освіти дорослих.

Перший день конференції почався з урочистого відкриття. Учасників привітав проректор Природничо-гуманітарного унівеситету в Седльцах, почесні гості. Після урочистостей почалася активна робота на пленарному засіданні.

002

Голови пленарного засідання, поважні науковці: проф.доктор К.Жегналек (Республіка Польща), проф.доктор Е.Ящишин (Республіка Польща), проф.доктор Анна Клім-Клімашевська (Республіка Польща), профессор Ревміра Піонова (Республіка Білорусь) представляли доповідачів та вміло керували роботою.

003

У доповідях широко розкривалися різні теми освіти дітей і дорослих, зокрема:

  1. Тенденції неперервності в дошкільній та початкоівій освіті.
  2. Неперервність як відповідь на виклики сучасної шкільної освіти.
  3. Тенденції і перспективи неперервної освіти дорослих.
  4. Неперервна освіта людей з особливими освітніми потребами.

004Пленарне засідання тривало до вечора, з перевою на обід. А ввечері була святкова вечеря, де вже у неформальних умовах можна було спілкуватися з давніми друзями – науковцями з інших країн, знаходити нових колег, обговорювати проблеми та ділитися досвідом.

Другий день – робота у секціях, де обговорювалися питання, які піднімалися на пленарному засіданні. Також мали змогу виступити ті, хто не розкрив тему свого дослідження напередодні.

005

В цей же день була дуже цікава екскурсія в «Ботанічний город», де вирощують еко-рослини для харчової, фармацевтичної та косметологічної промисловості. Крім дивовижних рослин з усього світу, майже на 17 га території городу розташовані артефакти Польщі – уніатська церква XVI століття, старовинний будинок з елементами меблів, посуду, вітряк та броварня, відновлено побут минулих століть. Екскурсію для учасників проводив сам власник, який розповів про історію та розвиток городу.

006

Ввечері було тепле спілкування учасників біля вогнища, усіх гостинно пригощали традиційними національними смаколиками Польщі.

Третій день – відвідування  Варшави. Дуже приємно було побувати в Варшавському університеті, сфотографуватися біля Академії наук Польщі.

Такі конференції збагачують викладачів новими знаннями, розширюють можливості спілкування та вивчення освітнього досвіду інших країн, сприяють розширенню міжнародної діяльності.

007008009