21 лютого 2018 року на четвертій парі в 510 аудиторії доцент кафедри інформатики Присяжнюк О.В. в рамках базового курсу «Інформатика», провела із студентами групи МЕ17Б відкриту оглядову лекцію з теми «Структура інформаційної системи», в якій мова йшла про архітектуру ЕОМ.

2

До появи Музею історії техніки для наочної ілюстрації матеріалу лекції викладачеві доводилось приносити із собою окремі комплектуючі ЕОМ. Але з появою нагоди побачити все на власні очі формат лекції змінився: після лекції для студентів було проведено екскурсію музеєм викладачем кафедри інформатики Андронатієм Павлом Івановичем, в широкому форматі прочитана лекція з історії обчислювальної техніки з акцентом на експозиції, присвяченій компонентам ЕОМ. На цій експозиції представлено численні експонати, серед яких процесори різних поколінь, мікросхеми та модулі пам'яті, материнські плати, відеоадаптери, накопичувачі на гнучких та жорстких дисках, накопичувачі на магнітній стрічці, мережеві адаптери, стаціонарні та мобільні модеми, комутатори, роутери та інші компоненти.

3

Екскурсія по музею, окрім можливості наочно побачити комплектуючі архітектури комп’ютерів, дала студентам  дещо більше: цілісне уявлення про історію обчислювальної техніки та витоки єдиного інформаційного простору, без якого ми зараз не уявляємо нашого повсякденного життя.

456