Семінар саме під такою назвою проведений 25 січня 2018 року на кафедрі теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Актуальним завданням для науковців фізико-математичного факультету є публікація результатів своїх досліджень в  журналах, що включені до науковометричних баз Scopus або Web of sciense. На семінарі доцент Ольга Єжова виступила з доповідю, яка містила практичні поради та відповіді на нагальні питання:

2

Кому і для чого потрібна публікація в журналі з баз Scopus або Web of science?

Викладачеві публікація потрібна для таких цілей: атестація викладача, отримання переваги в конкурсі на посаду, інформування світової наукової спільноти про результати досліджень. Кафедрі та університету публікація потрібна для таких цілей: ліцензування, акредитація, рейтинг кафедри (університету), отримання додаткових державних місць в магістратурі, отримання грантів на наукові дослідження.

Де шукати журнали?

Web of Science: отримайте доступ до Web of science в бібліотеці ЦДПУ ім. В.Винниченка, або шукайте на відкритому ресурсі Claritive http://mjl.clarivate.com/?utm_source=false&utm_medium=false&utm_campaign=false .

Scopus: Зручний пошук журналів на сайті http://www.scimagojr.com/

Увага! Інформація на цьому сайті надається за минулий рік.

Актуальна інформація про перелік журналів Scopus на сайті Еlsevier http://elsevierscience.ru/products/scopus/

Українські журнали в Scopus та Web of Science зібрано на ресурсі https://openscience.in.ua/ua-journals#.WmEEbQhTWv0.facebook

Яка структура статті в журналі з баз Scopus або Web of science?

Читайте уважно розділ «для авторів» на сайті обраного журналу. Перегляньте випуски або анотації журналу за останні  1-2 роки. Зазвичай стаття має такі основні елементи:

Title

Authors

Abstract (50-300 слів)

Keywords

Main text (IMRAD):

Introduction

Methods

Results

And Discussion (Conclusions)

Acknowledgements 

References 

Supplementary material

Які особливості цитування, авторства?

Нормальна довжина списку літератури  - 15-30 джерел.

Включайте до переліку літератури переважно статті з БД Scopus або Web of science за останні  3 роки.

Процитуйте статтю з журналу, до якого подаєте рукопис.

Самоцитування припустиме, але не вказуйте в тексті статті на авторство.

Включайте у співавтори всіх причетних до написання статті.

Не включайте посилання на ненаукові видання, Вікіпедію, сайти інформаційного характеру без крайньої потреби.

Не включайте до статті плагіат.  Самоплагіат також небажаний.

Скільки це коштує?

Вартість публікації становить зазвичай від 0 до 2000 доларів, частіше 100…500 доларів. Журнал може стягувати такі додаткові платежі: за рецензування, за відкритий доступ до Вашої статті, за кожну кольорову ілюстрацію в друкованому примірнику, за редагування (в т.ч. англійської версії статті).

Які матеріали може попросити журнал додатково?

Реєстраційний номер науковця в ORCid; супровідний лист від закладу; рецензію провідного науковця; експертний висновок про відсутність відомостей, заборонених до друку; контакти 2-3 науковців, які б могли рецензувати Вашу статтю.

Які неприємності можуть чекати науковця?

Основна неприємність – виконати всі вимоги та опублікувати статтю, яка, на жаль, не буде включена до БД Scopus або Web of Science. Це можливо в таких основних випадках.

1) Перелік журналів БД Scopus та Web of Science постійно оновлюється, тож журнал, до якого Ви подали статтю, може бути виключений з відповідного переліку.

2) Є журнали – дублери, які дуже схожі на журнали з БД Scopus або Web of Science, але в назві та/або ISSN журналу відрізняється 1-2 слова /цифри.

3) Є журнали, що позиціонують себе як додатки до журналів з БД Scopus, але статті в цих додатках не індексуються.

4) Не всі статті в журналах з БД Scopus входять до БД Scopus. Індексуються лише наукові статті.

Журнал опублікує Ваші телефон та email, тож потік спаму на Вашу адресу зросте.

3

Як свідчать результати проведеного на кафедра анкетування, всі викладачі планують у найближчі 5 років опублікувати статтю в журналі з баз Scopus або Web of science. Це ознайомить світову наукову спільноту з напрацюваннями наших викладачів, а також сприятиме підвищенню рейтингових показників фізико-математичного факультету та ЦДПУ ім. Винниченка.

Матеріал підготувала доктор пед. наук, доцент Єжова О.В.