Редчук Олексій

Науковий керівник: д.ф.-м.н., професор Авраменко О.В

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Анотація: У роботі продемонстровано реалізацію ряду концепцій програмування мовою Java зокрема роботу з клієнт-серверним додатком, використана мова  розмітки даних XML. У розробленому Android додатку продемонстровано використання інструментарію для розробки додатків і проектів Eclipse і JDK (Java SE Development Kit).

Ключові слова: Android, Eclipse, Java SE Development Kit.

Людські потреби бути завжди в курсі справ виводять інформаційні технології на новий рівень по створенню все нових девайсів і гаджетів. Незручність експлуатації комп'ютерів і ноутбуків зумовлює появу різних міні-комп'ютерів, смартфонів і комунікаторів, в основі яких лежить все та ж операційна система. Лідируючі позиції на сьогоднішній день займають платформи Android і iPhone. Але ці платформи можуть повноцінно працювати тільки при одній умові - якщо була для них здійснена розробка мобільних додатків.

Android це унікальна операційна система [1-3]. Розробник додатків повинен знати її особливості та нюанси для отримання хорошого результату.  Існують деякі труднощі, які потрібно враховувати при розробці.  Перерахуємо їх коротко: додаток вимагає для установки в два рази (або навіть в чотири) більше місця, ніж оригінальний розмір програми; швидкість роботи з файлами на вбудованої флеш-карті падає в десятки разів при зменшенні вільного місця; кожен процес може використовувати до 16 Мб (іноді 24 Мб) оперативної пам'яті. Android заснований на Linux. Між додатком і ядром лежить шар API і шар бібліотек на нативному коді. Додаток виконується на віртуальній машині Java (Dalvik Virtual Machine).

Метою роботи є розробка інформаційного Android додаток для показу прогнозу погоди. Завданнями роботи є:

  1. Побудова алгоритму - найбільш ефективну математичну модель яку можна реалізувати у вигляді алгоритмічної моделі. Для цього буде використана мова блок-схем.
  2. Програмування включає в себе наступні види робіт: вибір мови програмування ; уточнення способів організації даних; запис алгоритму на вибраній мові програмування;
  3. Розробка зручного  інтерфейсу  для користувача;
  4. Відлагодження і тестування програми.

Додатки для Android в своїй роботі використовує вікна (аналогічно Windows), проте в даній системі вище вказані вікна носять іншу назву - Activity. Як і в Windows, кожне вікно має свій життєвий цикл і свої особливості.  При створенні нового вікна викликається метод onCreate (), при розробці даний метод перевизначається і в ньому відбувається ініціалізація програми та його компонентів.  Далі викликаються методи onStart () і onResume ().  Обидва методи викликаються перш ніж можна буде вікна при його створенні, або відновленні (при перемиканні з іншої програми, при розгортанні згорнутого додатки і т.п).  При згортанні викликаються методи onPause () і onStop ().  При закритті програми і вікна викликається onDestory (), в даному методі можна зберегти призначені для користувача дані і параметри.

Було створено засобами мови програмування Java інформативний Android додаток для показу прогону погоди. В програмному додатку проілюстровано механізми роботи Yahoo! Weather API «клієнт-сервер»”. У створеному програмному продукті підтримується англійська мова. Під час створення додатку було сформовано програмну базу вихідного коду, придатну для подальшого розширення функціоналу, додавання нових елементів, модифікації графічних складових.

Даний програмний продукт дозволяє переглядати прогноз погоди протягом доби і також на декілька днів на перед. Для зручності користувач може продивлятись прогноз на день по графіку який виведено на одне з трьох головних вікон додатку.

Обрана тематика дослідження є перспективною. На даний час Android ОС є дуже популярною і для неї створюється велика кількість додатків та проектів. У майбутньому планується вдосконалювати створений програмний продукт шляхом покрашення інтерфейсу і додання кількох мов.

Висновок. Підтверджено доцільність використання інструментарію, для розробки Android додатків Eclipse та JDK(Java SE Development Kit), розроблений інформативний програмний продукт для показу прогнозу погоди.

 

Список використанних джерел:

1. Дэрси Л. , Кондер Ш. Android за 24 часа. Программирование приложений под операционную систему Google; Рид Групп - Москва, 2011. - 464 c.

2. Ресурсы, о которых должен знать каждый Android-разработчик [Електронний ресурс]. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: https://habrahabr.ru/post/175825/

3. Android Development Tutorial. Часть 2/ [Електронний ресурс]. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: https://habrahabr.ru/post/115122/.

 

Відомості про авторів:

Редчук Олексій Русланович - студент I курсу магістратури спеціальності «Комп’ютерні науки», фізико-математичний факультет Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка