Магар Владислав

Науковий керівник: канд.ф-м наук, доцент  О. В. Волчанський

Кіровоградський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка

 

Анотація: в статті розглядається можливість використання онлайн-ресурсу LinkedIn SlideShare під час навчального процесу, зокрема на уроках астрономії. Наведений приклад розробки  презентації для уроку з теми «Небесні світила та небесна сфера». Звертається увага на дидактичні та методичні аспекти застосування SlideShere на уроці.

Ключові слова: урок астрономії, ІКT, презентація, онлай-ресурс, SlideShere.

Актуальність. Астрономія – це наука спостережень. Існує багато явищ і процесів, які недоступні для чуттєвого сприйняття, тому досить доцільно використовувати наочність. Це легко зробити завдяки інформаційно-комунікативним технологіям, чим ми значно полегшимо сприйняття учнями нової інформації

Мета. Розглянути переваги використання онлайн-ресурсу LinkedIn SlideShare на уроках астрономії в загальноосвітніх школах.

Постановка проблеми. Важко назвати такий предмет, під час вивчення якого не можна було б використовувати комп’ютер [1,2]. Незважаючи на значні труднощі, які переживає сучасна вітчизняна освіта, комп’ютерна техніка, комп’ютерні освітні технології починають упроваджуватися в навчальний процес. Питання про можливості застосування нових інформаційних технологій у навчанні астрономії досліджено на сьогодні недостатньо. Водночас через значну віддаленість та великі масштаби у часі і просторі астрономічних явищ і процесів, питання використання комп’ютерного моделювання на уроках астрономії є дуже актуальним [2-4].

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Особливість курсу астрономії в тому, що вона немислима без спостережень і наочної допомоги, а також у тому, що цей курс повинен повідомляти учням найбільш сучасні знання про Всесвіт, знайомити їх з основними ідеями, засвоєння яких сприятиме подальшому здобуттю знань у процесі самоосвіти, орієнтуючи випускників у величезному потоці наукової інформації [2]. Розробляючи урок, необхідно врахувати складність астрономічних спостережень за допомогою різного виду моделювання астрономічних явищ. Питання полягає в тому, щоб підібрати потрібну інформацію, наочну допомогу й моделі до кожного уроку. Різного виду презентації є незамінним помічником учителя. Їх застосування робить уроки більш насиченими, цікавими та значущими [3].

Для засвоєння астрономії вчителеві досить часто доводиться вдаватися до наочної допомоги: рисунків, схем, карт зоряного неба, фільмів і слайдів. Усе це об’єднують у собі комп’ютерні технології [4]. У навчально-виховному процесі комп’ютери використовуються за такими основними напрямами:

  • як засіб індивідуалізації навчання. Під час індивідуальної роботи учнів комп’ютер фіксує всі етапи роботи учня і може оцінювати їх. Вчитель же будь-коли може проаналізувати його дії.
  • як потужне джерело додаткової інформації. За допомогою ПК можна отримувати величезну кількість інформації, яку можна використати в навчальному процесі. Але потрібно пам’ятати, що комп’ютер не повинен замінювати підручники, книги та інші джерела інформації.
  • як потужний засіб творчої діяльності учня. Використання методу проектів дає можливість творчої роботи як кожного учня окремо так і групи учнів.
  • як засіб оцінювання, обліку та реєстрації знань. Використовуючи тестові програми можна досить ефективно оцінити знання учнів, при можливості ПК може надати необхідні рекомендації щодо виправлення помилок.

Виклад основного матеріалу дослідження. Для засвоєння астрономії вчителеві досить часто доводиться вдаватися до наочної допомоги: рисунків, схем, карт зоряного неба, фільмів і слайдів. Це все досить зручно подавати у вигляді презентацій, і для того, щоб завжди мати доступ до власних матеріалів, або надавати його іншим пропонуємо використовувати онлай-ресурс LinkedIn SlideShare [5].

SlideShare – це соціальний сервіс, який дозволяє конвертувати презентації PowerPoint у формат Flash і призначений для зберігання та подальшого особистого або спільного їх використання.

Приймаються наступні формати: PowerPoint (.ppt і .pps файли), PDF, і OpenOffice (.odp файли). Максимальний розмір файлу - 20 Мб. Будь-який користувач мережі Інтернет може знаходити на сервісі Slideshare презентації, використовуючи для пошуку ключові слова. Презентації можна переглядати в повноекранному режимі. Сайт не імпортує ефекти, не дозволяє відредагувати імпортовану презентацію. Як і в багатьох сервісах, перелік всіх тегів може бути отриманий у вигляді хмари і у вигляді списку. Є можливість створювати групи і збирати в них презентації за темами. Для того, щоб скористатися сервісом Slideshare необхідний тільки доступ до мережі Інтернет і будь-який браузер. Мінусом цього сервісу є англомовний інтерфейс, але завдяки сучасним засобам перекладу Google Translate переклад на більшість мов світу здійснюється автоматично відразу у вікні браузера.

Для того, щоб завантажити презентацію на сайт потрібно натиснути  «Завантажити» зверху сторінки, ви перейдете на сторінку завантаження. Потім потрібно натиснути «Виберіть файли для завантаження».

Якщо ви вперше користуєтесь даним сервісом, вам доведеться пройти нескладну реєстрацію. Після реєстрації з’явиться вікно, де потрібно вибрати файл презентації та відкрити його. Файл завантажиться, після чого потрібно заповнити поле «Опис», обрати категорію та натиснути «Опублікувати». Після всіх цих дій презентація з’явиться на сайті.

Як приклад, нами була розроблена та завантажена на даний ресурс презентація для уроку з теми: «Небесні світила та небесна сфера» в 11 класі. Її можна використати при викладенні нового матеріалу під час уроку для полегшення спийняття учнями інформації. Дану презентацію можна знайти у вільному доступі  за адресою: https://www.slideshare.net/vladvlad41/74-nebesni-svitylainebesnasfera

Отже, використання LinkedIn SlideShare дає змогу ділитися з учнями дидактичними матеріалами, користуватися власними  з будь-якого комп’ютера, що має доступ до мережі «Інтернет», а також підвищує ефективність навчання шляхом візуалізації інформації.

Список літератури

  1. C. Сучасні освітні технології. Математика в шк№4 / М.C. Ігнатенко.– 2013.–С.53-59.

4. Александров Ю.В. Астрономія: книга для учителя / Ю.В.Александров. – Харків: Веста: Видавництво “Ранок”, 2005. –250с.

  1. SlideShare [Едектронний ресурс].- Режим доступу: URLhttps://www.slideshare.net.