Яковець Вікторія

Науковий керівник: д.ф.-м.н., професор Авраменко О.В

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Анотація: Виявлено такі фактори впливу на індекс людського розвитку та індекс гендерної нерівності для п’яти областей України, як розташування місцевості, власний потенціал та коло спілкування.

Ключові слова: Гендерна нерівність.

Дослідження присвячене застосуванню методів масових спостережень для аналізу показників гендерної рівності в Україні. Для дослідження були розраховані та використанні гендерний індекс людського розвитку та індекс гендерної нерівності для п’яти областей України. [1]

Відомими статистичними методами було здійснено відповідні розрахунки, а саме, побудовано дискретний статистичний розподіл вибірки, полігон частот, полігон відносних частот по заданих даних для кожного предмету. Обраховано та порівняно кількість чоловіків та жінок, які посідають адміністративні та управлінські посади та навпаки. Розраховано коефіцієнт кореляції та побудовано кореляційну матрицю частот для кожного предмету, що дало можливість порівняти у якій із областей переважають жінки та у якій чоловіки. Найкращі результати продемонстрували більш перспективні області.

Підтверджено, що на гендерну нерівність впливають такі фактори, як розташування місцевості, власний потенціал та коло спілкування.

 

Список використаних джерел:

  1. Васильченко В. С., Гриненко А. М., Грішнова О. А., Керб Л. П. Управління трудовим потенціалом.- Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 403 с.

Відомості про авторів:

Яковець Вікторія Олегівна - студентка VI курсу фізико-математичного факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка