27 вересня 2016 року на засіданні вченої ради фізико-математичного факультету колеги привітали Заслуженого працівника освіти України, доцента кафедри математики Олексія Миколайовича Вороного з 70-річним Ювілеєм. Декан факультету Р.Я. Ріжняк від імені вченої ради вручив ювіляру пам’ятний Диплом фізико-математичного факультету, який традиційно дарується на урочисті дати науково-педагогічним працівникам факультету за багаторічну плідну працю на ниві підготовки висококваліфікованих фахівців.

2

Олексій Миколайович Вороний розпочав свою роботу на фізико-математичному факультеті з 1965 року, будучи студентом спеціальності «Математика» нашого факультету, після закінчення навчання – асистент, старший викладач, доцент кафедри математичного аналізу (пізніше – кафедри математики). Протягом 1973 – 1976 років – аспірант кафедри вищої математики Київського педінституту, 1979 року в Інституті математики АН УРСР успішно захистив кандидатську дисертацію «Асимптотичні методи в системах лінійних інтегро-диференціальних рівнянь з малим параметром при похідній». Згодом на фізико-математичному факультеті Олексій Миколайович працював заступником декана (1981 – 1985 рр.), деканом (1988 – 1992 рр.), завідував кафедрою математики (1995 – 2000 рр.).

3

О.М. Вороний є визнаним фахівцем з математичного аналізу. Серед студентів часто використовується термін «математичний аналіз Вороного», під яким розуміється і зміст матеріалу, і стиль викладання, і вимогливість викладача, і вміння навчити студентів.

4

Хоббі Олексія Миколайовича – олімпіадні задачі з математики. Для студентів V курсу він розробив і викладає спеціальний курс «Задачі математичних олімпіад». Крім того, постійно керує написанням курсових, дипломних і магістерських робіт. Активно публікується у науково-методичних виданнях. Більшість статей опублікована у провідних наукових і методичних журналах України, Росії і Білорусії. Нагороджений Дипломом газети «Математика» як кращий автор 2003 р. у номінації «Просто про складне».

5

З часу утворення Кіровоградського відділення Малої академії наук учнівської молоді України і до 2010 р. О.М. Вороний керував роботою математичної секції. 10 членів секції в різні роки на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт здобули Дипломи різних степенів. Протягом всієї своєї педагогічної діяльності підтримував постійний зв’язок з кабінетом математики Обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, де для вчителів і учнів читав лекції з олімпіадної математики.

6