З 20 січня до 20 лютого поточного року в небі можна  побачити унікальне астрономічне явище – парад планет. Цього разу в ряд вишикується 5 з можливих 7планет сонячної системи: Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн.

2

Здається, 5 планет – це небагато, проте навіть такий парад спостерігається приблизно раз на 10–12 років. Востаннє він відбувся в січні 2005 року.

Значно частіше поряд розташовуються 3-4 планети та Місяць. Так, на аматорському фото, зробленому у жовтні 2015 року, видно, як в одному секторі неба зібралися Венера, Марс, Юпітер і Місяць.

3

Для тих місцевостей, де видимість нічного неба висока, частину планет поточного параду (насамперед Венеру і Юпітер) буде видно навіть неозброєним оком. У містах при наявності фонового світла для  спостереження Марса, Меркурія і Сатурна знадобиться бінокль або телескоп.

Подивитися, як же виглядає парад планет, мешканці Кіровограда можуть найкраще перед сходом Сонця. Для цього потрібно встати як найраніше – о п’ятій годині ранку, щоб встигнути до світанку. Ще ввечері над горизонтом сходить Юпітер, а після опівночі по черзі починають з’являтися Марс, Сатурн, Венера і Меркурій.

4

Планети будуть видні над горизонтом, правіше від точки сходу Сонця, яка в ці дні на 10-20 градусів зміщена в бік півдня. Венера буде найяскравішою, бо це найближча до нас планета. Юпітер, хоч і гігант, але знаходиться значно далі Венери, тому яскравістю буде їй поступатися. Планети розмістяться на дузі, найвища точка якої знаходиться в напрямку на південь. Краще вибирати місцевість, у якій південно-східну частину горизонту не закривають будинки або інші споруди. Особливо близько до горизонту розташуються Венера і Меркурій.

Меркурій, Сатурн і Венера будуть знаходитися в сузір'ї Скорпіона, а Марс і Юпітер – в сузір'ї Діви.

Максимально близько одна до одної планети розташуються 31 січня. І хоча парад можна буде спостерігати до 20 лютого, найкраще його буде видно наприкінці січня та в перший тиждень лютого.

Матеріал підготовлений доцентом кафедри фізики та методики її викладання О.В. Волчанським.