Невід’ємним елементом освітнього процесу на факультеті є студентська наукова робота. Необхідність включення науково-дослідницької діяльності студентів у систему підготовки фахівців середньої ланки продиктована вимогами нинішньої ринкової економіки до випускників закладів освіти.

Одна з найбільш продуктивних форм науково-дослідної роботи, яка дозволяє залучити зацікавлених і творчих студентів до науково-дослідницької діяльності, є робота в наукових гуртках та проблемних групах.

Гуртки покликані навчити студентів  працювати з навчальною довідковою інформацією, усвідомлювати і ставити проблеми, аналізувати питання та завдання, розвивати спостережливість, аналітичний підхід до проблеми, яка закладається у темі дослідження і пов’язана з їх майбутньою професією.

На кафедрі інформатики та інформаційних технологій успішно функціонує два наукових гуртка та одна проблемна група.

Гурток мікропроцесорної техніки

Керівник – канд. тех. наук, доцент кафедри О.Ф.Баранюк

   Метою гуртка є формування теоретичних знань і практичних навичок побудови та програмування мікропроцесорних контролерів та систем на їх основі, формування наукового світогляду студентів.

  Завдання гуртка – формування умінь проектування та побудови систем на основі одноплатних мікроконтролерів, алгоритмізації та програмування контролерів, вирішення нетипових задач одержання, обробки та передачі інформації.

      На засіданнях гуртка розглядаються теоретичні основи роботи та приклади побудови електричних та електронних схем, особливості та характеристики сімейства контролерів Arduino, принципи взаємодії та обробки сигналів цифрових та аналогових датчиків, принцип дії та способи керування двигунами різних типів та основи дистанційного керування контролерами.

рис 1рис 2

Гурток  «Нечіткі та еволюційні алгоритми засобами Javascript»

Керівник – канд. тех. наук, доцент кафедри В.В.Нарадовий

Основні завдання:

  • поглиблене вивчення реалізації та застосування евристичних алгоритмів при розв’язуванні практичних задач;
  • поглиблене вивчення мови JavaScript для роботи з математичними моделями;
  • візуалізація числових даних засобами JavaScript.

Наразі розглядаються принципи застосування математичних моделей, які використовують апарат нечіткої логіки для описання соціальних явищ та процесів. Зокрема, розроблена математична та комп’ютерна модель хабарництва при певному наборі гіпотез. Дана модель реалізована засобами Maple. Планується реалізувати вказану модель засобами JS.

рис 3рис 4

 Проблемна група «Сучасні напрямки розвитку баз даних (NoSQL)»

Керівник – канд. фіз.-мат. наук, доцент кафедри А.В.Пузікова

Мета є ознайомлення з основними тенденціями розвитку баз даних у світовій практиці.

Завдання, які розглядаються студентами:

  • Ознайомлення з найбільш поширеними у світовій практиці базами даних типу NoSQL (Riak, Redis, Neo4j, MongoDB, CouchDB, HBase, Cassandra).
  • Ознайомлення з проблемами проектування NoSQL БД з урахуванням можливостей різних СУБД.
  • Ознайомлення з проблемами обробки даних в сучасних NoSQL СУБД і сховищах даних.
  • Реалізація власних рішень за допомогою обраної СУБД або сховища даних.
  • Налаштування кластеру серверів (Riak, Neo4j, CouchDB) та реплікації даних.

Результати:

  • Одним із результатів виконання поставлених завдань є розроблені студентами частини проєктів з реалізацією власних БД в різних СУБД (Riak, Redis, Neo4j, MongoDB, CouchDB, HBase, Cassandra).
  • Іншим результатом є набутий досвід із налаштування кластеру CouchDB, а також налаштування процесу реплікації БД.

рис 5

З розгортанням лабораторії програмування мікроконтролерів та робототехніки лабораторії програмування мікроконтролерів та робототехніки з’являться дедалі більше студентських гуртків прикладного спрямування.

 Робота в гуртках навчає працювати над цікавими проєктами у сфері, яка подобається, в команді однодумців і справжніх професіоналів, а обговорення проблемних питань та результатів досліджень суттєво впливає на світогляд майбутніх спеціалістів і допомагає їм у роботі дослідницького характеру!

Підготувала: доцент кафедри інформатики та ІТ О.В.Присяжнюк