Як виникла ідея?

Більше трьох років на базі однієї з комп'ютерних лабораторій функціонує гурток робототехніки, де студенти під керівництвом доцента О. Ф. Баранюка вправляються в розробці автономних мобільних датчиків та програмуванні роботів. Для потреб гуртківців було придбано декілька екземплярів обладнання класу DFRobots, а з часом завдяки спонсорській допомозі найуспішнішої регіональної ІТ-компанії Onix – нове перспективне обладнання, зокрема HUSKYLENS™ та micro:Maqueen Plus with micro:Maqueen Mechanic. Так народився інноваційний проєкт – Лабораторія програмування мікроконтролерів та робототехніки.

Знадобилося кілька років на те, щоб проєкт набув форми. Лабораторія має стати таким собі «openspace», на базі якого кожен охочий: учень старшої школи, студент, викладач –  зможе зайнятися науковою творчістю. Це буде місце фасилітації, де можна знайти колег, однодумців, менторів. Особливо цінним таке спілкування має стати для студентів освітньої програми Інформатика та робототехніка та майбутніх абітурієнтів.

Як ми реалізовуємо задум?

Наразі проєкт на фінальній стадії реалізації: замовлено найнеобхідніші меблі, установлено обладнання. Щоденно в лабораторії працюють викладачі кафедри інформатики та інформаційних технологій, до яких може приєднатися кожен і кожна, хто хоче навчитися основам робототехніки або втілити в життя свою ідею.

Студенти матимуть вільний доступ до лабораторії. Початківці зможуть отримати основні інструменти, матеріали, компоненти та електронні модулі для роботи з мікроконтролерами, а фахівці – поглибити свої знання й набути практичних навичок проєктування вбудованих та автоматизованих систем.

photo 2023 02 15 14 22 57photo 2023 02 15 14 23 36photo 2023 02 15 14 23 54photo 2023 02 15 14 24 05

Підготувала: доцент кафедри інформатики та ІТ О.В.Присяжнюк