25 жовтня 2022 року відбудеться сонячне затемнення (диск Місяця перекриває диск Сонця). У Кропивницькому фаза такого перекриття становитиме близько 60%.

рис 1

Рис. 1 Змонтовані фотозображення різних фаз повного сонячного затемнення

Сонячне затемнення починається з правого, західного краю сонячного диска. На ньому з'являється темна виїмка (щербина), яка поступово зростає, і Сонце набирає форми все вужчого серпа. У момент, коли настає фаза повного затемнення, можна спостерігати кільце зовнішніх шарів Сонця. На рис. 1 наведено змонтовані зображення різних фаз сонячного затемнення.

Нагадаємо, що сонячне затемнення спостерігається у фазі нового Місяця, коли тінь від нього падає на окремі ділянки земної поверхні. Там, де падає тінь Місяця, затемнення повне, а де півтінь – часткове (рис. 2).

рис 2                                 Рис. 2. Схема сонячного затемнення

25 жовтня 2022 року затемнення буде видно в Європі, північно-східній Африці, на Середньому Сході, у західній частині Азії. Незважаючи на те, що  дане затемнення є частковим, його буде добре видно на всій території України.

Жителі Кропивницького зможуть спостерігати:

  • початок затемнення о 12:26 за київським часом;
  • максимальну фазу о 13:41;
  • закінчення о 14:55.

Максимальна фаза (перекриття видимого диску Сонця видимим диском Місяця) становитиме 61 %.

Хоча сонячне затемнення відбувається в середньому 3-4 рази на рік, у певній місцевості Землі його можна спостерігати досить рідко.

Так, наступне сонячне затемнення, добре видиме в Україні, відбудеться лише через 4 роки - у серпні 2026 року (табл. 1).

Таблиця 1.

Сонячні затемнення, які можна спостерігати в Україні (2011—2187 pp.)

табл 1

Попереднє сонячне затемнення із фазою більше 50% викладачі і студенти фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В.Винниченка  спостерігали 20 березня 2015 року.

рис 3

Рис. 3. Викладачі і студенти фізико-математичного факультету ЦДПУ ім. В.Винниченка  спостерігають сонячне затемнення 20 березня 2015 року.

Тож сподіваємося на тихий погожий день і готуємось до споглядання  сонячного затемнення, починаючи з 12:30. Нагадуємо, що при спостереженнях обов’язково треба використовувати світлофільтр!!!

 Підготував доцент кафедри природничих наук і  методик їхнього навчання О.В.  Волчанський