Без сумніву, саме інвестиції в професійну підготовку та освіту є запорукою економічного розвитку та скорішому виходу з кризи. Пандемія COVID-19, а пізніше незаконна збройна агресія Росії проти України завдали важких ударів стабільності, ринкам праці, спровокували міграцію, проблеми з безробіттям, як ніколи загострили важливість інклюзивного підходу до питання освіти та перепідготовки. У настільки складний час важливо успішно трансформувати наявну соціальну та освітню системи, просувати інклюзивність, цифровізацію освіти, соціальні інновації, трудову мобільність тощо.

 15 – 16 вересня 2022 року студенти та викладачки кафедри технологічної та професійної освіти ЦДПУ імені В. Винниченка Ольга Василівна Пуляк, Наталя Василівна Мироненко та Оксана Віталіївна Абрамова взяли участь у роботі конференція «Освіта, перепідготовка та інклюзія: трансформація під час кризи».

На конференції обговорювалися питання професійної перепідготовки, трансформації професійної освіти, зміни у законодавстві України щодо професійної освіти, освіти дорослих, соціальної політики та ринку праці, питання біженців тощо  

Організаторами заходу виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Центр інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem»; Український інститут міжнародної політики.

Учасники конференції: Національний координатор України в Стратегії ЄСДР; Урядовці залучених міністерств; Представники Європейської Комісії; Представники партнерів розвитку; Заклади вищої та професійної (професійно-технічної) освіти; Обласні департаменти освіти; Навчально-методичні (науково-методичні) центри (кабінети) професійно-технічної освіти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися:

Ігор КОРХОВИЙ, Національний координатор України в ЄСДР, Заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань європейської інтеграції;

Олексій ШКУРАТОВ, Заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції;

Ганна ПРОРОК, Заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції;

Йоган МАГНУССОН, Директорат регіональної політики, Європейська Комісія;

Беньямін БОББЕ, Регіональний представник Фонду Ганнса в Україні, Республіці Молдова та Румунії;

Ігор ЦЕПЕНДА, Ректор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Учасники конференції мали можливість спілкувались зі спікерами, ставили їм питання та отримували компетентні відповіді. Модератори конференції звернулися до учасників з пропозицією подальшої співпраці та участі у міжнародних проєктах.

imageimage1image2image3image4

Інформацію підготувала канд. пед. наук, доцента Ольга Пуляк