20 січня 2022 року відбувся міжрегіональний вебінар з теми «Формування м'яких навичок (soft skills) майбутніх кваліфікованих робітників в освітньому середовищі закладу професійної (професійно-технічної) освіти», який був організований на базі Науково-методичного центру професійно-технічної освіти у Харківській області та ін.

Даний захід відбувся за програмою педагогічного експерименту регіонального рівня, що реалізовується кафедрою теорії та методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності й кафедрою педагогіки та менеджменту освіти Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відповідно до угод про співпрацю та взаємодію із ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Державним закладом професійної (професійно-технічної) освіти «Кропивницький професійний ліцей сфери послуг і торгівлі», Навчально-методичним кабінетом професійно-технічної освіти у Кіровоградській області. Науковим керівником експерименту є кандидат педагогічних наук, доцент Краснощок І.П. (кафедра педагогіки та менеджменту освіти ЦДПУ імені В. Винниченка), виконавцями є кандидат педагогічних наук, доцент Абрамова О.В., кандидат педагогічних наук, доцент Пуляк О.В. (кафедра теорії і методики технологічної підготовки, охорони праці та безпеки життєдіяльності та кандидат педагогічних наук ЦДПУ імені В. Винниченка) та інші. Тематика експерименту наразі є надзвичайно актуальною, тому з його початку, 1 червня 2011 року, до реалізації експерименту доєдналися заклади освіти Одеської, Чернівецької, Харківської, Сумської областей тощо.

Присутні вебінару заслухали змістовні доповіді з теми заходу. Під час підведення підсумків доповідачі наголосили, що для формування м’яких навичок у здобувачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти й самі педагоги повинні володіти такими навичками, отже, завдання закладів вищої освіти полягає у дослідженні та упровадженні методик формування м’яких навичок при підготовці майбутніх педагогів професійної освіти.

До роботи вебінару долучилися викладачі нашого університету: кандидат педагогічних наук, доцент Краснощок Інна Петрівна, кандидат педагогічних наук, доцент Абрамова Оксана Віталіївна та кандидат педагогічних наук Соменко Дмитро Вікторович. Викладачі забезпечують підготовку майбутніх педагогів професійної освіти за освітніми програмами Професійна освіта (Цифрові технології/Комп’ютерні технології) та Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості), тому результати таких досліджень упроваджують на практиці в освітньому процесі при навчанні студентів. Зокрема, Краснощок І.П. викладає навчальні дисципліни «Професійна педагогіка», «Методика організації виховної роботи» (ОП Професійна освіта (Комп’ютерні технології) та Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості)), Абрамова О.В. – «Методика професійного навчання» (Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості)) та ін., Соменко Д.В. – «Професійна робота з графічними пакетами», «Методи з обслуговування офісної техніки» (ОП Професійна освіта (Комп’ютерні технології)) та ін. Соменко Дмитро Вікторович також керує проходженням практики з фаху здобувачів ОП Професійна освіта (Комп’ютерні технології), під час якої відчувається особлива потреба в гнучких (м’яких) навичках студентів, а професійне середовище максимально розвиває пізнавальну активність з фахових предметів, виносить на передній план потреба розвитку комунікативних відносин в середовищі, комунікативних здібностей, мовних навичок, особистих звичок, когнітивного або емоційного співпереживання, управління часом, колективної роботи, риси лідерства тощо. Завдання викладачів віднайти такі методи навчання в університеті, які б забезпечували формування зазначених навичок, що сприятиме підвищенню конкурентоздатності випускників на ринку праці.

1

Повідомлення підготували О. Абрамова та Д. Соменко